26.03.2014

Ahvenanmaa - Huomautus - Muinaismuisto

Ahvenanmaan maakunnan hallitus toimi moitittavasti samppanjahylkyasiassa

Ahvenanmaan maakunnan hallitukselle oli ilmoitettu, että löytyneestä laivahylystä oli löytynyt samppanjapulloja. Maakunnan hallitus päätti tehdä pullojen nostamiseksi pelastusnoston. Se pyysi Museoviraston mielipidettä pelastusnostosta, mutta teki kuitenkin pelastusnoston jo ennen lausunnon saamista. Apulaisoikeuskansleri katsoi, että maakunnan hallitus oli ryhtymällä jo ennen Museoviraston lausunnon saamista pelastusnostoon liittyviin toimenpiteisiin menetellyt itsehallintolain ja hyvän hallinnon vastaisesti. Tämän vuoksi hän antoi maakunnan hallitukselle huomautuksen. Pelastusnostoon liittyen Ahvenanmaan maakunnan hallitus oli myös laiminlyönyt noudattaa suorahankintapäätöksissä hyvän hallinnon mukaista huolellisuutta ja käyttää täsmällistä kieltä, kun päätöksistä ei ilmennyt niiden koskeneen nimenomaan suorahankintaa.

Ahvenanmaan maakunnan hallitus oli sittemmin päättänyt myydä osan samppanjapulloista huutokaupalla. Menettely ei ollut selkeästi lainvastainen täsmällisen sääntelyn puuttuessa. Apulaisoikeuskansleri kuitenkin katsoi, että päättäessään myydä mainittuja laivahylystä löydettyjä samppanjapulloja Ahvenanmaan maakunnan hallitus menetteli vedenalaisia muinaismuistoja koskevan lainsäädännön ja Eurooppalaisen arkeologisen perinnön suojelua koskevan yleissopimuksen (Maltan sopimuksen) tarkoituksen vastaisesti. Ahvenanmaan maakunnan hallitus ei myöskään myyntipäätöksen tehdessään ollut huolehtinut riittävästi maakunnan hallintolain ja hyvän hallinnon mukaisesta velvollisuudesta hankkia asian perustelluksi ratkaisemiseksi tarvittavat tiedot ja selvitykset.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.