28.11.2013

Henkilötiedot - Luottamuksensuoja - Hyvitys

Yliopiston toiminta henkilötietojen käsittelyssä

Jyväskylän yliopisto oli jättänyt noudattamatta opiskelijan pyyntöä olla ilmoittamatta tiedotusvälineille hänen nimeään tutkinnon suorittaneiden joukossa. Yliopisto oli tarjonnut kieltäytymismahdollisuutta vakiomallisessa lomakkeessaan, johon opiskelija saattoin rastittaa vaihtoehtoina joko julkistamisen tai siitä kieltäytymisen. Opiskelija oli varmistanut tahdonilmaisunsa perillemenon yliopistossa kahteen kertaan sekä tiedekunnasta että opiskelijatoimistosta. Yliopisto oli ilmoittanut opiskelijalle asiassa toimintatavan hänen tahtonsa mukaisesti. Tästä huolimatta opiskelijan nimi oli julkaistu useissa eri tiedotusvälineissä muiden tutkinnon suorittaneiden joukossa.

Apulaisoikeuskansleri kiinnitti ratkaisussaan yliopiston huomiota viranomaisen toiminnan luottamuksensuojaperiaatteeseen ja palveluperiaatteeseen. Opiskelijan olisi pitänyt voida luottaa siihen, että hänen tahdonilmaisuaan noudatetaan. Lisäksi yliopiston olisi pitänyt pyrkiä korjaamaan virheensä omatoimisesti ja ripeästi ja näin vähentämään opiskelijalle asiasta koitunutta haittaa.

Apulaisoikeuskansleri esitti myös yliopiston harkittavaksi, tulisiko opiskelijan kärsimä haitta jollain sopivalla tavalla hyvittää hänelle.

Hallintolaki 6 §
Henkilötietolaki 5 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.