19.11.2013

Kuuleminen - Asiakirjapyyntö

Rakennuslupahakemuksista kuuleminen ja asiakirjapyyntöön vastaaminen

Kantelussa oli kyse rakennuslupahakemuksista kuulemisesta ja niistä tehtyyn tietopyyntöön vastaamisesta. Kunnan rakennusvalvonta oli jättänyt säännönmukaisesti eräällä alueella naapurit kuulematta sille tehdyistä yli 20 rakennuslupahakemuksesta. Kunta perusteli kuulemattajättämistä sillä, että rakennushankkeet olivat kaavanmukaisia. Naapurin tiedustellessa lupahakemusten tekijöitä ja hakemusten tarkoitusta kunnan rakennusvalvontaviranomainen ei ollut vastannut kantelijan asiakirjapyyntöön. Kunnan rakennusvalvontaviranomainen totesi selvityksessään, että asiakirjoihin on voinut käydä tutustumassa kunnan virastossa etukäteismaksua vastaan. Kantelijalle ei oltu ilmoitettu mahdollisuudesta.

Apulaisoikeuskansleri kiinnitti kunnan huomiota perustuslain, hallintolain, julkisuuslain ja maankäyttö- ja rakennuslain kuulemista, asiakirjapyyntöihin vastaamista ja käsittelyä koskeviin säännöksiin. Viranomaiset eivät saa omaksua sellaisia toimintatapoja, joilla todellisuudessa estetään julkisuuden ja osallistumisoikeuksien toteutuminen ohi sen, mitä näistä on laissa nimenomaisesti säädetty.

Perustuslaki 21 §
Maankäyttö- ja rakennuslaki 133 §
Julkisuuslaki 14 §
Hallintolaki 7 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.