05.07.2010

Huomautus - Kuuleminen - Hyvä hallinto

Hyvän hallinnon mukaisesta menettelystä annettaessa kirjallinen huomautus

Virkamiehen muun ohella saamastaan kirjallisesta huomautuksesta tekemää kantelua koskevassa ratkaisussa apulaisoikeuskanslerin sijainen totesi, että huomautuksen antaminen on hallinnollinen esimiehen yleiseen työnjohto- ja valvontavaltaan kuuluva toimenpide, josta laissa ei ole menettelysäännöksiä. Ennen kirjallista huomautusta tulee kohdetta kuulla. Asianmukaista myös on, että huomautuksesta ilmenee, että kysymys ei ole valtion virkamieslain 24 §:ssä säädetystä kirjallisesta varoituksesta. Kumpaakaan näistä perustuslain 21 §:ssä säädettyyn hyvään hallintoon kuuluvista menettelytavoista ei ollut näytetty noudatetun annettaessa kantelijalle kirjallinen huomautus.

Apulaisoikeuskanslerin sijainen kiinnitti esimiehen ja asian esittelijän huomiota hyvän hallinnon vaatimusten mukaiseen menettelyyn annettaessa virkamiehelle kirjallinen huomautus.

Suomen perustusL 21 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.