18.02.2010

Poliisi - Ajokielto - Ohje

Ajokiellon kestosta määrääminen

Kantelussa arvosteltiin poliisin määräämän ajokiellon pituutta tapauksessa, jossa kuljettaja oli syyllistynyt liikenneturvallisuuden vaarantamiseen joka osoittaa vakavaa piittaamattomuutta liikenneturvallisuutta kohtaan.

Päätöksessä todettiin, että koska niin sanottua vakavaa piittaamattomuutta ei ole laissa määritelty eikä liikenneturvallisuuden vaarantaminen/vakava piittaamattomuus -perusteella määrätylle ajokiellolle ole olemassa valtakunnallista sisäasiainministeriön poliisiosaston antamaa erillistäohjetta, valtakunnallisesti yhtenäisen käytännön muodostaminen kyseisen perusteen nojalla määrättävissä ajokielloissa vaikeutuu. Apulaisoikeuskansleri saattoi sisäasiainministeriön harkittavaksi, olisiko sisäasiainministeriön poliisiosaston syytä laatia valtakunnallinen ohje liikenneturvallisuuden vaarantaminen/vakava piittaamattomuus -perusteella määrätylle ajokiellolle.

Poliisihallitus ilmoitti apulaisoikeuskanslerille 27.5.2010, että poliisihallituksen lupahallintoyksikkö on valmistellut ohjeen ajokieltoon määräämisestä vakavaa piittaamattomuutta liikenneturvallisuutta kohtaan osoittavan teon vuoksi. Ohje on tarkoitus tulla voimaan kesäkuussa 2010 ja tulee valtakunnallisesti yhtenäistämään kyseisistä teoista annettujen ajokieltojen määräämismenettelyn.

Tieliikennelaki 75 §
Tieliikennelaki 76 §
Tieliikennelaki 78 §
Rikoslaki 23 luku 1 §
Rikoslaki 23 luku 2 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.