29.12.2006

Hyvä hallinto - Kuuleminen - Tietoliikenne

Menettelystä yliopiston päätöksenteossa

Kantelussa oli moitittu muun ohella yliopiston menettelyä sen ensin sulkiessa opiskelijalta tietoliikenteen käyttäjätunnuksen toistaiseksi ja sitten päättäessä häntä koskevasta tietotekniikkapalveluiden määräaikaisesta käyttökiellosta.

Apulaisoikeuskansleri totesi päätöksessään, että opiskelijaa ei ennen käyttäjätunnuksen sulkemispäätöstä kuultu. Sen sijaan tämän päätöksen jälkeen, ennen määräaikaisesta käyttökiellosta päättämistä, opiskelija oli voinut esittää näkemyksensä asiasta yliopistolle. - Apulaisoikeuskansleri saattoi yliopiston tietoon käsityksensä, että käyttäjätunnuksen sulkeminen oli toisaalta valmisteleva toimenpide yliopiston turvallisuusryhmän käsittelyä varten, mutta myös välittömästi opiskelijan etuja ja oikeuksia koskeva toimenpide. Perustuslain 21 §:stä ilmenevän periaatteen ja tuolloin voimassa olleen hallintomenettelylain 15 §:n 1 momentin mukaisesti opiskelijaa olisi siten tullut kuulla ennen käyttäjätunnuksen sulkemista.

Suomen perustusL 21 §
HallintomenettelyL 15 § 1 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.