11.01.2005

Poliisi - Säilöönotto - Uhkaus

Säilöönotetun itsetuhouhkaus

Häiriöpäihtymyksen vuoksi kiinniotettu henkilö esitti poliisipartiolle uhkauksen riistää itseltään hengen, mikäli joutuisi säilöönotetuksi. Partio vei henkilön poliisilaitokselle, jossa hänet sijoitettiin juopuneiden säilytystiloihin. Jonkun ajan kuluttua huomattiin henkilön yrittäneen hirttäytyä villapaitaansa. Elvytysyrityksistä huolimatta henkilö menehtyi myöhemmin saamiinsa vammoihin.

Syyttäjä oli tutkinnanjohtajana poliisimiesten kanssa suoritettujen alustavien kuulustelujen jälkeen päättänyt jättää mahdollisia virkarikoksia koskevan esitutkinnan suorittamatta. Syyttäjän päätöksen jälkeen oli avoimeksi jäänyt se, miten tapausta oli arvioitava poliisin toimintaa ohjaavien muiden säännösten ja määräysten valossa. Apulaisoikeuskansleri päätti tämän vuoksi tarkastella poliisin menettelyä kokonaisuutena.

Käytettävissä olevasta selvityksestä voitiin päätellä, että poliisimiehet ja säilöönotettujen valvonnasta huolehtiva vartija eivät ilmeisesti olleet ottaneet kiinniotetun esittämiä uhkauksia todesta. Selvityksissä muun muassa todettiin, että poliisit joutuvat toisinaan kohtaamaan päihtyneitä henkilöitä, jotka uhkaavat "tehdä itselleen jotain pahaa".

Hankitun selvityksen perusteella ei voitu kuitenkaan osoittaa poliisiviranomaisten menetelleen asiassa lainvastaisesti. Kannanotossaan apulaisoikeuskansleri korosti yleisesti sitä, että poliisin on lähtökohtaisesti aina suhtauduttava vakavasti sen huostassa olevien henkilöiden esittämiin itsetuhoisiin uhkauksiin. Perusteeksi tällaisten uhkausten huomiotta jättämiseen ei ainakaan voi riittää yleistävä toteamus, että uhkauksia on aikaisemminkin esitetty ilman, että niitä olisi toteutettu. Itsetuhoon viittaavien lausumien arviointi on tehtävä kussakin tilanteessa yksilöllisten ominaispiirteidensä mukaisesti. Joka tapauksessa tällaiset puheet antavat aiheen pohtia tapauskohtaista valvonnallisten eritysjärjestelyjen tarvetta.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.