05.05.2004

Oikeudenkäynnin julkisuus - Käräjätuomarin menettely

Käräjätuomarin menettely

Kaksi henkilöä kanteli siitä, että käräjätuomari olisi kieltänyt heidän läsnäolonsa yleisönä riita-asian valmistelevassa käsittelyssä. Apulaisoikeuskansleri katsoi, ettei asian selvityksen perusteella ollut mahdollista arvioida sitä, mitä tarkalleen oli tapahtunut ennen käsittelyn alkamista. Asiassa saadun selvityksen mukaan käräjätuomari oli joka tapauksessa keskustellut kantelijoiden kanssa ennen käsittelyn alkamista ja jollakin tavalla antanut aiheen käsitykselle, että kantelijoiden läsnäoloa asian valmistelevassa käsittelyssä ei olisi sallittu. Asiassa ei käynyt ilmi, että yleisön läsnäoloa olisi voitu kieltää mainitussa tilanteessa.

Apulaisoikeuskanslerin käsityksen mukaan oikeuden puheenjohtajan tulisi olla varovainen keskustellessaan yleisöön kuuluvan henkilön kanssa asian käsittelyn julkisuudesta ennen käsittelyn alkamista, ettei asiassa millään tavalla jäisi epäselväksi se, miltä osin läsnäolo käsittelyssä on sallittu. Hän saattoi käräjätuomarin tietoon edellä mainitun käsityksensä oikeuden puheenjohtajalta edellytettävästä varovaisuudesta keskusteltaessa yleisön läsnäolosta ennen asian käsittelyn alkamista.

Suomen perustuslaki 21 § 2 momentti
Laki oikeudenkäynnin julkisuudesta 3 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.