15.12.2003

Hyvä hallinto - Ympäristölupavirasto

Viranomaisen selvityspyynnön yksiselitteisyys

Länsi-Suomen ympäristölupavirasto oli vesilain mukaisen ympäristölupahakemuksen ruotsin kielellä jättäneelle säätiölle lähettänyt vesilain 16 luvun 3 §:ssä tarkoitetun lisäselvityspyynnön, jossa muun muassa mainittiin, että lisäselvityksen toimittamatta jättäminen voi johtaa hakemuksen sikseen jättämiseen. Lisäselvityspyynnössä hakijaa kehotettiin varsinaisen lisäselvityksensä oheen toimittamaan lisäselvityksensä tekstiosasta suomenkielinen käännös. Lisäselvityspyyntö oli muotoiltu siten, että lukija saattoi saada sen virheellisen käsityksen, että myös suomenkielisen käännöksen toimittamatta jättäminen saattoi johtaa hakemuksen sikseen jättämiseen. Ympäristölupaviraston menettelystä kanteli eräs kansanedustaja.

Päätöksessään oikeuskansleri totesi muun muassa, että perustuslain 21 §:n hyvälle hallinnolle asettamat vaatimukset edellyttävät, että viranomaisten kirjeet ovat yksiselitteisesti muotoiltuja. Ei voida pitää asianmukaisena, että lisäselvityspyyntöön, jonka noudattamatta jättäminen voi johtaa hakemuksen sikseen jättämiseen, liitetään lakiin perustumaton muu pyyntö, mainitsematta, että mainitun pyynnön täyttäminen on vapaaehtoista. Oikeuskansleri saattoi käsityksensä Länsi-Suomen ympäristölupaviraston tietoon.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.