28.10.1996

Tasa-arvo - Kunnallishallinto - Kiintiöperiaate

Tasa-arvon edistämisvelvoitteesta

Kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen huomiota kiinnitetty tasa-arvolainsäännösten noudattamiseen päätöksenteossa.

Kaupunginvaltuusto oli kaupunginhallituksen eroa pyytäneen naisjäsenen tilalle valinnut miehen. Valinnan jälkeen 11-jäsenisessä kaupunginhallituksessa oli vain 3 naista. Kanteluun antamassaan päätöksessä apulaisoikeuskansleri on katsonut, että vaikka kaupunginvaltuusto ei tasa-arvolain muutoksen voimaantulosäännöksen nojalla ollut velvollinen noudattamaan tasa-arvolain 4 §:n 2 momentin mukaista kiintiöperiaatetta, sen olisi tullut tasa-arvolain 4 §:n 1 momenttiin sisältyvän tasa-arvon edistämisvelvoitteen mukaisesti huolehtia siitä, ettei kaupunginhallituksen kokoonpanossa täydennysvaalin seurauksena tilanne tasa-arvon kannalta huononisi.

L naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (tasa-arvolaki)
4 §, 25§ (206/95)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.