25.10.1996

Häätö - Lainsääntöaloite

Häätöihin liittyvän lainsäädännön kehittämisestä eräissä täytäntöönpanotilanteissa

Vastaajalle kuulunutta, ulosottoviranomaisten asunnosta poistamaa omaisuutta oli häädön yhteydessä ilmeisesti sivullisten toimesta kadonnut ja vahingoittunut. Vastaaja ei ollut ollut häätötoimituksessa läsnä. Ulosottomies oli jättänyt asuntoon häätöilmoituksen vajaata viikkoa aikaisemmin.

Ulosottolaissa ei ole säännöksiä häädettävän omaisuuden varastoimisesta ja suojaamisesta häädön yhteydessä. Vastaaja on lähtökohtaisesti itse vastuussa omaisuutensa säilytyksestä ja vartioinnista. Omaisuuden jäämistä viranomaisten toimittaman häädön seurauksena suojaamatta ei silti voida pitää soveliaana ja kohtuullisena, varsinkaan jos vastaaja ei ole tosiasiallisesti saanut ajoissa tietoonsa täytäntöönpanon ajankohtaa. Tämän vuoksi apulaisoikeuskansleri on esittänyt oikeusministeriölle, että se selvittäisi, olisiko lainsäädäntötoimenpitein mahdollista häätöjen yhteydessä nykyistä paremmin turvata häädettävän omaisuutta niissä tapauksissa, jolloin hän tai hänen edustajansa eivät ole häätötilaisuudessa paikalla.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.