23.10.1996

Rangaistusvaatimuksen vastustaminen - Vastustamisen peruuttaminen - Peruuttamistapa

Rangaistusvaatimuksen vastustamisen peruuttaminen

Rangaistusmääräys oli annettu, vaikka vastaaja oli ilmoittanut asian tuomioistuimen käsiteltäväksi. Käräjäoikeus oli tuominnut hänet samasta teosta rangaistukseen.

Vastaaja oli viimeisenä vastustamispäivänä puhelimitse ilmoittanut kaupunginviskaalinviraston kansliaan peruuttavansa vastustamisensa. Tieto peruutuksesta oli ilmoitettu suullisesti myös poliisilaitoksen kansliaan, missä tieto oli merkitty diaariin ja apulaissyyttäjä oli sen jälkeen vahvistanut rangaistusmääräyksen. Asiassa oli kuitenkin tapahtunut väärinkäsitys sikäli, että kaupunginviskaalinviraston toimistosihteeri ei ollut tuolloin tarkoittanut peruuttaa muuta kuin esitutkintapöytäkirjatilauksen.

Käräjäoikeudelle ei ollut asiasta tässä vaiheessa ilmoitettu. Vastustamisasiaa hoitava syyttäjä puolestaan oli jäänyt odottamaan kirjallista peruutusilmoitusta, mutta kun sitä ei ollut tuomioistuinkäsittelypäivään mennessä tullut, asia oli tullut normaalisti esille käräjäoikeudessa.

Ensimmäisen kaupunginviskaalin huomiota kiinnitetty tiedonkulun järjestämiseen rangaistusmääräysasioissa ja näitä asioita hoitavan henkilökunnan ohjauksen tarpeellisuuteen, erityisesti poikkeuksellisissa tilanteissa, jollaisesta nyt oli kysymys.

L rangaistusmääräysmenettelystä 8, 9 ja 11 § (692/93)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.