16.10.1996

Ympäristötarkastaja - Jätelain mukainen tarkastus - Menettelytavat ja toimivalta

Jätelain mukaisen tarkastuksen toimittamisesta

Ympäristötarkastaja oli suorittanut tilalla tarkastuksen roskaamisesta tehtyjen ilmoitusten johdosta. Tarkastusta suoritettaessa ei ollut menetelty kuntayhtymän ympäristötoimiston jätelain 54 §:n 1 momenttiin ja jäteasetuksen 23 §:n 1 momenttiin perustuvan vakiintuneen käytännön mukaisesti ilmoittamalla tarkastuksesta etukäteen tarkastettavan kohteen haltijalle.

Omistajan kuuleminen oli alkanut ympäristötarkastajan lähettäessä tarkastuksen jälkeen yhteydenottoa koskevan kirjeen. Sen lähettäessään ympäristötarkastaja oli kuitenkin menetellyt sikäli harkitsemattomasti, että kirjeenä käytettyä lomaketta ei siihen painettujen sanontojen johdosta voitu tässä yhteydessä pitää soveliaana. Myöhemmin tehtyyn selvityspyyntöön sisältyvä kehotus poistaa tilalta jo siellä olevat romuautot sisälsi tältä osin asiallisesti jätelain 21 §:ssä tarkoitetun siivouskehotuksen, jonka antaminen kuului ympäristölautakunnan toimivaltaan.

Ympäristötarkastajan huomiota on kiinnitetty viranhoidossa esiin tulevien asioiden menestykselliseen hoitamiseen liittyvien asianmukaisten ja soveliaiden menettelytapojen valinnan merkitykseen sekä asianomaisten säännösten noudattamiseen.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.