14.10.1996

Hyvä hallintotapa - Kirjeisiin vastaaminen

Kirjeisiin vastaamisesta

Ministeriö oli jättänyt vastaamatta erään yhdistyksen lähettämään toimialaansa koskevaan kirjeeseen. Perusteluksi menettelylle oli esitetty, että yhdistys oli oletettavasti sanotusta asiasta ennestään perillä, että ministeriöllä oli käytäntönä vastata ainakin yksittäisten kansalaisten kirjeisiin ja että ministeriöön saapui vuosittain niin lukuisa joukko kannanottoja, aloitteita ja selvityspyyntöjä, ettei kaikkiin ollut mahdollista vastata.

Ratkaisussaan oikeuskansleri on todennut hyvään hallintotapaan kuuluvan yleissäännön olevan, että viranomaiselle tulleisiin kirjeisiin vastataan. Tätä pääsääntöä sovellettaessa ei voida tehdä eroa siinä suhteessa, onko kirjeen kirjoittaja yksityinen henkilö tai yhteisö/säätiö. Kirjeen sisällöllä sen sijaan voi olla olennaistakin merkitystä sen suhteen, vastataanko siihen yleensä ollenkaan. Viranomaiselle tulevien kirjeiden suuri määrä ei sinänsä voi olla peruste sille, että joihinkin kirjeisiin ei vastata.

HM 16 § 1 mom

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.