18.09.1996

Poliisin toimivalta - Esitutkinta - Rangaistusmääräysmenettely

Poliisin toimivaltuussäännöksistä ja poliisin toiminnan yleisistä periaatteista

Vanhemman konstaapelin huomiota kiinnitetty poliisin toimivaltuussäännöksiin ja poliisin toiminnan yleisiin periaatteisiin rangaistusvaatimusta tiedoksiannettaessa. Tien kaidetta päin ajanut autoilija oli itse kutsunut poliisit tutkimaan vähäistä liikenneonnettomuutta, koska se oli hänen mielestään johtunut hänen autonsa viasta. Autoilijan syyllisyys liikenneonnettomuuteen ei ollut ollut selvä. Konstaapeli oli poliisiautossa kuulustelun jälkeen päättänyt antaa autoilijalle rangaistusvaatimuksen tiedoksi, minkä johdosta autoilija oli halunnut poistua poliisiautosta eikä ollut suostunut ilmoittamaan ansiotulojaan ja ammattiaan. Konstaapeli oli estänyt autoilijaa poistumasta poliisiautosta käymällä tähän käsiksi ja ottamalla haltuunsa tämän autosta auton avaimet.

Poliisi ei voi antaa rangaistusvaatimusta sakotettavalle tiedoksi selvittämättä ensin jollakin tavoin päiväsakon suuruutta. Kun autoilija oli kieltäytynyt ilmoittamasta ansiotulojaan, poliisilla ei ollut ollut mahdollisuutta antaa hänelle rangaistusvaatimusta tiedoksi tuossa tilaisuudessa. Päiväsakon rahamäärä olisi voitu selvittää ja rangaistusvaatimus antaa tiedoksi myöhemmin, mikäli se olisi perusteellisemman harkinnan jälkeenkin katsottu aiheelliseksi.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.