31.08.1994

Ulosmittaus - Ulosmittauksen peräytyminen - Hyvä ulosottotapa

Ulosottoviranomaisen velvollisuudesta ilmoittaa omaisuuden luovutuksensaajalle ulosmittauksen peräytymismahdollisuudesta

Kiinteistö oli ulosmitattu entisen omistajan velasta, vaikka omaisuuden luovutus oli tapahtunut ennen ulosmittausta. Ulosottoviranomainen ei ollut ilmoittanut kiinteistön luovutuksensaajalle menettelystä saada ulosmittaus peräytymään hakemalla saannolleen määräajassa lainhuutoa. Apulaisoikeuskanslerin ratkaisussa todettiin, että ulosottolain 4 luvun 26 § ei asettanut ulosottoviranomaiselle velvollisuutta ilmoittaa luovutuksensaajalle edellä kerrotusta menettelystä ulosmittauksen peräyttämiseksi. Voitiin kuitenkin puoltaa sellaista käsitystä, että hyvän ulosottotavan ja palveluperiaatteen nojalla luovutuksensaajalle ilmoitettaisiin tuon lainkohdan mukaisesta mahdollisuudesta saada ulosmittaus peräytymään lainhuudon hakemisella. Tällaista näkemystä voitiin puoltaa myös kohtuussyillä, koska ulosoton kohdistaminen muuhun kuin omistajaan oli periaatteellisesti poikkeuksellinen menettely.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.