29.09.1992

Sakon muuntorangaistusmenettely - Selvittämisvelvollisuus - Syyttäjä

Vakinaiselle apulaisnimismiehelle huomautettu sen vuoksi, ettei hän ollut sakon muuntorangaistuksen määräämistä koskevan asian käsittelyssä ryhtynyt toimenpiteisiin vastaajan väitteen todenperäisyyden selvittämiseksi. Saman asian edellisessä käsittelyssä toimineen apulaisnimismiehen viransijaisen huomiota kiinnitetty syyttäjän velvollisuuteen selvittää muuntorangaistuksen määräämisen kannalta merkitykselliset seikat. Kihlakunnanoikeuden puheenjohtajana toimineen käräjätuomarin viransijaisen huomiota kiinnitetty kihlakunnanoikeuden puheenjohtajan velvollisuuteen huolehtia siitä, että nuo seikat tulevat selvitetyiksi ennen muuntorangaistuksen määrämistä.

Vastaaja oli muuntorangaistusmenettelyssä tuomittu muuntorangaistukseen kymmentä päiväsakkoa vastaavan sakon osalta, vaikkei hän ollut syyllistynyt siihen näpistykseen, josta tuo sakko oli tuomittu. Eräs toinen henkilö oli rangaistusvaatimuksen näpistyksestä tiedoksi saadessaan ilmoittanut vastaajan henkilötiedot. Vastaaja oli saatuaan haasteen muuntorangaistusmenettelyyn ilmoittanut tuomiokuntaan, ettei hän ollut syyllistynyt näpistykseen ja toimittanut tuomiokuntaan kysymyksessä olevasta viranomaisen erehdyttämisestä tekemänsä rikosilmoituksen. Hän oli myös muuntorangaistusoikeudenkäynnin ensimmäisessä ja toisessa käsittelyssä kiistänyt mainitulla perusteella muuntorangaistusvaatimuksen tuon sakon osalta. Syyttäjät ja kihlakunnanoikeuden puheenjohtaja eivät olleet ryhtyneet toimenpiteisiin vastaajan väitteen todenperäisyyden selvittämiseksi.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.