18.09.1992

Kaupunginhallitus - Virkavelvollisuus - Syyteharkinta

Kysymys kaupunginhallituksen jäsenen virkavastuusta

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja oli edustaessaan kaupunkia erään yhtiön yhtiökokouksessa laiminlyönyt noudattaa kaupunginhallituksen hänelle antamaan evästykseen sisältyvää ohjetta, jonka mukaan hänen tuli esittää yhtiön hallitukseen kuutta kaupunginhallituksen nimeämää henkilöä. Hän oli yhtiökokouksen puheenjohtajana esittänyt yhtiön hallituksen jäseniksi vain neljää kaupunginhallituksen ohjeessa mainittua henkilöä ja sen lisäksi kolmea muuta henkilöä.

Apulaispoliisitarkastaja oli syyttämättäjättämispäätöksessään katsonut, että kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja oli syyllistynyt virkavelvollisuutensa vastaiseen menettelyyn, mutta sitä oli kokonaisuutena arvostellen pidettävä vähäisenä. Sen vuoksi teko ei täyttänyt rikoslain 40 luvun 10 §:n 1 momentissa tarkoitetun virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistöä.

Apulaisoikeuskansleri on kaupunginhallituksen jäsenen tekemän kantelun johdosta katsonut, ettei apulaispoliisitarkastaja ollut käyttänyt väärin syyttäjälle kuuluvaa harkintavaltaa tehdessään kantelussa tarkoitetun ratkaisun. Kun kaupunginhallitus oli päättänyt tyytyä apulaispoliisitarkastajan tekemään syyttämättäjättämispäätökseen, ei vastaajan menettely antanut aihetta enempiin apulaisoikeuskanslerin toimenpiteisiin.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.