31.01.1992

Toimituskirja - Päätöksen oikaiseminen

Huomautus virheellisestä menettelystä toimituskirjan antamisessa ja päätöksen oikaisemisessa

Suomen kansainvälisten lapseksiottamisasioiden lautakunnan puheenjohtaja oli varomattomuudesta laiminlyönyt huolehtia siitä, että lautakunnan päätös annetaan ja tarvittaessa oikaistaan asianmukaisesti. Hän oli allekirjoittanut kolme hakijoille osoitettua toimituskirjaa, joissa lautakunnan myöntämän saman lapseksiottamisluvan määräaika oli merkitty päättymään eri aikoina. Näin lautakunnan päätös ei edustanut sitä luotettavuutta, jota viranomaisratkaisulta edellytetään. Havaitessaan toimituskirjan allekirjoitusvaiheessa epätietoisuutta lautakunnan tekemän päätöksen sisällöstä hän ei ollut varmistunut siitä, että lautakunnan jäsenet olivat käsittäneet päätöksen samalla tavalla ja tulivat tietämään, minkä sisältöisenä ratkaisu lähetettiin asianosaisille.Hän oli lähettänyt päätöksen kansainvälistä lapseksiottamispalvelua antavalle yhteisölle toisen sisältöisenä kuin lautakunnan kokouspöytäkirjaan ja päätöksen tallekappaleeseen oli merkitty.

Kun lautakunta oli havainnut, että kokouspöytäkirjan mukainen päätös oli lainvastainen, hän oli laatinut hakijoille osoitetun uuden toimituskirjan, jossa ei ollut virhettä, vaikkei lautakunnan kokouksessa ollut tehty uutta päätöstä. Uudesta toimituskirjasta tai virheellisen päätöksen tallekappaleesta ei käynyt ilmi, että virheellinen päätös olisi poistettu. Myöskään hakijat eivät olleet antaneet suostumustaan päätöksen muuttamiseen. Virheellistä päätöstä ei ollut oikaistu hallintomenettelylain säännökset huomioon ottaen asianmukaisesti.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.