09.10.1990

Säilöön ottaminen - Nouto

Käsitys noudon toteuttamiseksi tehtävän säilöön ottamisen edellytyksistä

Apulaispoliisitarkastajan tietoon saatettu, että kantelussa tarkoitetussa asiassa ei ollut ilmennyt sellaisia seikkoja, joiden johdosta vastaajan säilöön ottaminen olisi ollut välttämätön tuomioistuimen määräämän noudon toteuttamiseksi. Oikeuskanslerin syyttäjille vuonna 1986 antamista ohjeista ilmenee periaate, jonka mukaan viranomaisten on mahdollisimman vähän puututtava kansalaisten vapauteen myös toimeenpannessaan tuomioistuimen antamaa tuomioistuimeen tuomista koskevaa määräystä.

Vastaaja oli etukäteen kirjeitse ilmoittanut syyttäjänä toimineelle apulaispoliisitarkastajalle poissaolostaan kihlakunnanoikeuden istunnosta jutun ensimmäisessä käsittelyssä. Vastaajan oikeudenkäyntiavustajaksi määrätty asianajaja oli kahdesti ollut yhteydessä apulaispoliisitarkastajaan jutun toisen käsittelyn johdosta luvaten tuoda vastaajan tuohon istuntoon. Viimeinen yhteydenotto apulaispoliisitarkastajaan oli tapahtunut kihlakunnanoikeuden istuntoa edeltävänä päivänä, mutta vastaaja oli otettu kiinni työpaikaltaan istuntopäivää edeltävänä päivänä kello 15:n aikaan.

OK 12 luku 24 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.