26.10.1990

Kansainvälinen oikeusapu - Tieliikenne - Ajokortti

Kysymys oikeusavun antamisesta ulkomailla tehtyä liikennerikosta koskeneessa asiassa

Oikeusministeriö oli lähettänyt mahdollisia toimenpiteitä varten Saksan liittotasavallasta tulleen oikeusapupyynnön. Liittotasavallan viranomaiset olivat pyytäneet toimenpiteitä Suomen kansalaista vastaan sen johdosta, että hän oli Saksassa kuljettanut moottoripyörää ilman voimassa olevaa ajokorttia.

Oikeusministeriölle ilmoitettu, että tieliikennelain säännökset ovat alueellisesti rajoitettuja niin, että niitä voidaan pääsääntöisesti soveltaa vain maamme alueella tapahtuneisiin tekoihin. Oikeuskäytännössä on kuitenkin katsottu, että Suomen lakia voidaan soveltaa sellaisiin ulkomailla tapahtuneisiin liikennerikoksiin, jotka osoittavat tekijässään yleistä piittaamattomuutta toisen turvallisuudesta. Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan voidaan siten Suomen tieliikennelain nojalla tuomita rangaistus ulkomailla tapahtuneesta törkeästä liikenteen vaarantamisesta ja liikennepaosta. Pyydetyn oikeusavun antaminen ei näin ollen ollut mahdollista.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.