Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Yksityisille oikeudenkäyntiavustajille maksettavia palkkioita korotetaan

Yksityisille oikeudenkäyntiavustajille maksettavia palkkiota korotetaan 8 prosentilla kesäkuun alussa. Palkkioita ei ole korotettu vuoden 1998 jälkeen ja ne ovat jääneet jälkeen yleisestä kustannus- ja ansiokehityksestä. Asiasta säädetään Valtioneuvoston asetuksessa oikeusavun palkkioperusteista annetun asetuksen muuttamisesta (406/2004).

Palkkiot on määritelty niihin toimiin kuluvan keskimääräisen ajan perusteella. Jos asia vaatii huomattavasti tavallista enemmän aikaa, palkkio suoritetaan tuntilaskutuksen perusteella. Vuonna 2003 yksityisille oikeusavustajille maksettiin valtion varoista palkkioita noin 30 miljoonaa euroa.

Vuodesta 1998 elinkustannusten nousu on ollut noin 10 prosenttia, kuluttajahintojen nousu on ollut noin 11 prosenttia ja työvoimakustannukset ovat nousseet noin 17 prosenttia. Suomen Asianajajaliitto on esittänyt oikeusministeriölle, että palkkioita tulisi korottaa tasolle, joka vastaa yhteiskunnassa tapahtunutta yleistä kustannus- ja ansiokehitystä. Palkkioiden korotus on tarpeen myös näiden palveluiden korkean laadun takaamiseksi.

Yksityisille oikeudenkäyntiavustajille maksetaan valtion varoista palkkioita ja kulukorvauksia, kun he toimivat oikeudenkäynnissä oikeudenkäyntiavustajana tai rikosasioissa julkisena puolustajana tai asianomistajan avustajana. Palkkion maksaminen julkisista varoista edellyttää tuomioistuimen määräystä puolustajasta tai valtion oikeusaputoimiston tekemää oikeusapupäätöstä. Oikeusapua myönnetään hakijan tulojen, menojen, varallisuuden ja elatusvelvollisuuden perusteella.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.