Syyttäjäyksikköjen määrä vähenee rajusti - tilalle palvelutoimistoja

Valtioneuvosto päätti 1.2. 15 syyttäjänviraston perustamisesta sekä määräsi niiden toimialueet ja päätoimipaikat. Lisäksi oikeusministeriö on nimennyt 50 palvelutoimistoa, jotka toimivat virastojen alaisuudessa sivutoimipisteinä. Uudet virastot ja palvelutoimistot aloittavat toimintansa 1. huhtikuuta.

Palvelutoimistot säilyvät lähes kaikilla niillä paikkakunnilla, joilla syyttäjä toimii tällä hetkellä. Aikaisemmin syyttäjäyksikköinä toimivat kihlakunnanvirastojen syyttäjänosastot ja erilliset syyttäjänvirastot, joita oli yhteensä 64. Lisäksi nimismiehet ovat hoitaneet syyttäjäntehtäviä kahdessa Lapin kihlakunnassa.

Orimattilaan, Laihialle, Kittilään ja Muonioon ei perusteta palvelutoimistoa. Muutoin palvelutoimisto tullaan perustamaan niille paikkakunnille, joilla tänä päivänä toimii syyttäjäyksikkö.

Organisaatiomuutoksella tehostetaan syyttäjälaitoksen toimintaa ja ohjaamista sekä varmistetaan nykyistä tasapuolisemmat syyttäjäpalvelut eri puolilla maata.

Ruotsinkieliset syyttäjänpalvelut turvataan kaksikielisissä syyttäjänvirastoissa poikkeussäännöksellä. Helsingin, Länsi-Uusimaan, Itä-Uusimaan, Varsinais-Suomen ja Pohjanmaan virastoissa nykyistä useammilta syyttäjiltä vaaditaan erinomaista ruotsinkielen suullista ja kirjallista taitoa normaalisti edellytettävän tyydyttävän taidon sijasta.

Syyttäjänvirastoja tulee olemaan 15 ja niiden toimialueet muodostuvat yhdestä tai useammasta kihlakunnasta.

Helsingin syyttäjänviraston toimialue on Helsingin kihlakunta ja päätoimipaikkana Helsinki.

Länsi-Uudenmaan syyttäjänviraston toimialueena ovat Espoon, Lohjan, Raaseporin sekä Vihdin kihlakunnat. Päätoimipaikkana on Espoo, jonka lisäksi palvelutoimistot ovat Lohjalla ja Tammisaaressa.

Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston toimialueena ovat Loviisan, Porvoon sekä Vantaan kihlakunnat ja päätoimipaikkana Vantaa. Palvelutoimisto on lisäksi Porvoossa.

Kanta-Hämeen syyttäjänviraston toimialueena ovat Forssan, Hyvinkään, Hämeenlinnan, Keski-Uudenmaan sekä Riihimäen kihlakunnat ja päätoimipaikkana Järvenpää. Palvelutoimistot ovat Forssassa, Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä.

Päijät-Hämeen syyttäjänviraston toimialueena ovat Heinolan, Lahden sekä Orimattilan kihlakunnat. Päätoimipaikkana on Lahti, jonka lisäksi palvelutoimistot ovat Heinolassa.

Kaakkois-Suomen syyttäjänviraston toimialueena ovat Haminan, Imatran, Kotkan,
Kouvolan sekä Lappeenrannan kihlakunnat ja päätoimipaikkana Kouvola. Palvelutoimistot ovat lisäksi Imatralla, Kotkassa ja Lappeenrannassa.

Varsinais-Suomen syyttäjänviraston toimialueena ovat Kaarinan, Loimaan, Raision, Salon, Turun, Turunmaan sekä Vakka-Suomen kihlakunnat. Päätoimipaikka on Turussa. Lisäksi palvelutoimistot ovat Kaarinassa, Kemiössä, Loimaalla, Raisiossa ja Salossa.

Pirkanmaan syyttäjänviraston toimialueena ovat Ikaalisen, Kangasalan, Mäntän, Nokian, Tampereen, Valkeakosken sekä Vammalan kihlakunnat. Päätoimipaikkana on Tampere, jonka lisäksi palvelutoimistot ovat Ikaalisissa, Kangasalalla, Mäntässä, Nokialla, Valkeakoskella ja Vammalassa.

Satakunnan syyttäjänviraston toimialueena ovat Kankaanpään, Kokemäen, Porin sekä Rauman kihlakunnat ja päätoimipaikkana Pori. Palvelutoimistot ovat Kankaanpäässä, Kokemäellä ja Raumalla.

Pohjanmaan syyttäjänviraston toimialueena ovat Alavuden, Kauhajoen, Kaustisen, Kokkolan, Kyrönmaan, Lapuan, Mustasaaren, Närpiön, Pietarsaaren, Seinäjoen sekä Vaasan kihlakunnat. Päätoimipaikkana on Vaasa. Palvelutoimistot ovat lisäksi Kauhajoella, Kokkolassa, Lapualla, Närpiössä, Pietarsaaressa ja Seinäjoella.

Keski-Suomen syyttäjänviraston toimialueena ovat Jyväskylän, Jämsän, Keuruun, Saarijärven sekä Äänekosken kihlakunnat ja päätoimipaikkana Jyväskylä. Palvelutoimistot ovat myös Jämsässä ja Äänekoskella.

Itä-Suomen syyttäjänviraston toimialueena ovat Ilomantsin, Joensuun, Juvan, Kiteen, Koillis-Savon, Kuopion seudun, Lieksan, Mikkelin, Nurmeksen, Pieksämäen, Savonlinnan, Sisä-Savon, Varkauden seudun sekä Ylä-Savon kihlakunnat. Päätoimipaikka on Mikkelissä, jonka lisäksi palvelutoimistoja on Iisalmessa, Joensuussa, Kuopiossa, Nurmeksessa, Pieksämäellä, Savonlinnassa ja Varkaudessa.

Oulun syyttäjänviraston toimialueena ovat Haapajärven, Haukiputaan, Kajaanin, Kuhmon, Kuusamon, Limingan, Oulun, Pudasjärven, Raahen, Suomussalmen sekä Ylivieskan kihlakunnat. Päätoimipaikka on Oulussa. Palvelutoimistot ovat lisäksi Haapajärvellä, Kajaanissa, Kuusamossa, Raahessa ja Ylivieskassa.

Lapin syyttäjänviraston toimialueena ovat Inarin-Utsjoen, Kemin, Kittilän, Koillis-Lapin, Käsivarren, Ranuan-Posion, Rovaniemen, Sodankylän, Tornion sekä Tornionlaakson kihlakunnat. Päätoimipaikkana on Rovaniemi. Palvelutoimistot ovat lisäksi Ivalossa, Kemissä, Kemijärvellä, Sodankylässä ja Torniossa.

Ahvenanmaan maakunnan syyttäjänviraston toimialueena on Ahvenanmaan maakunta ja päätoimipaikkana Maarianhamina.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.