Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Ajoneuvojen rekisteröintikäytäntö muuttuu

Ajoneuvojen rekisteröintikäytäntö muuttuu huhtikuun alussa. Ilmoitusta autojen seisonta-ajasta ei tehdä enää erikseen vakuutusyhtiölle vaan suoraan ajoneuvoliikennerekisteriin, josta tieto välittyy myös vakuutusyhtiöön. Jatkossa ei myöskään puhuta enää ajoneuvon seisonta-ajasta vaan sen liikennekäytöstä poistosta.

Liikennekäytöstä poisto on normaali rekisteri-ilmoitus ja Ajoneuvohallintokeskus (AKE) perii siitä 10,70 euron suuruisen maksun. Ilmoituksen voi käydä tekemässä autorekisteröijän luona. Näitä palveluja tarjoavat useimmat katsastustoimipaikat ja vakuutusyhtiöiden konttorit.

Liikennevakuutuskeskuksen yksikönjohtaja Janne Jumppasen mukaan uudesta käytännöstä on autonomistajalle etua.

- Uuden, liikennekäytöstä poistosta tehtävän ilmoituksen perusteella ajoneuvoveroa peritään jatkossa vain auton todelliselta käyttöajalta. Nykyisin verosta vapautuminen vaatii ajoneuvon poistamisen kokonaan rekisteristä. Liikennekäytöstä poisto on helppo tehdä yhdellä ilmoituksella eikä se edellytä enää rekisterikilpien palauttamista. Ne saavat olla autoon kiinnitettyinä koko liikennekäytöstä poiston ajan, Jumppanen kertoo.

- Lisäksi menettely on selkeä. Auto on käyttökiellossa heti ilmoitusta seuraavasta päivästä lukien. Tämä helpottaa myös poliisin valvontaa. Kun ajoneuvo otetaan takaisin liikenteeseen, tehdään siitä uusi rekisteri-ilmoitus.

Mikäli liikenteessä tavataan liikennekäytöstä poistettu ajoneuvo, poliisi estää sen jatkokäytön ottamalla kilvet ja rekisteröintitodistuksen pois. Omistaja joutuu myös maksamaan ajoneuvoveron jälkiverotuksena. Lisäksi häneltä peritään lisävero, joka on vuotuinen ajoneuvovero viisinkertaisena ja minimissään tuhat euroa. Vakuutuksen osalta peritään hyvike, eli maksu auton vakuuttamattomuudesta.

Liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon saa kuitenkin viedä etukäteen varattuun katsastukseen. Tällä käynnillä aiheutuneet vahingot korvaa liikennevakuutus. Liikennekäytöstä poistetun auton rekisteritiedoissa tapahtuvat muutokset on ilmoitettava ajoneuvoliikennerekisteriin aina riippumatta siitä, onko kilvet palautettu vai ei.

Moottoripyöriä uusi seisontailmoituskäytäntö ei koske, sillä eduskunta muutti hallituksen esitystä tältä osin. Taustalla on Jumppasen mukaan moottoripyöräjärjestöjen kova vastustus. Moottoripyörien seisonta-aikojen ilmoittamisessa noudatetaan vastaisuudessakin aikaisempia, yhtiökohtaisia käytäntöjä.

Ajoneuvojen rekisteröinnissä luovutaan uudistuksen myötä liikennevakuutuksen todistemerkistä. Jatkossa tiedot uudesta liikennevakuutuksesta välittyvät sähköisesti AKE:n ja vakuutusyhtiön välillä. Muutos helpottaa ja nopeuttaa vakuutuksen tekemistä ja hoitamista. Uuden järjestelmän käyttöönotto keskeyttää ajoneuvojen rekisteröinnit reilun viikon ajaksi maaliskuun lopulla. Tänä aikana rekisteröinti-ilmoituksia voi jättää ainoastaan rekisteröintipalveluja tarjoaviin katsastustoimipaikkoihin.

Ks. HE 61/2006.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.