14.07.2006
Ravintolat muuttuvat kokonaan savuttomiksi
Ravintolat muuttuvat savuttomiksi ja tupakointi kielletään kaikissa ravintoloissa ja ravitsemusliikkeissä. Ravintoloitsija voi kuitenkin halutessaan varata tupakoiville erillisen tupakointitilan. Tupakointitilassa ei saa työskennellä eikä sinne saa tarjoilla eikä asiakas saa muutoinkaan syödä eikä juoda siellä. Tupakointitilasta ei myöskään saa kulkeutua tupakansavua ravintolan muihin osiin.
Ravintoloille annetaan siirtymäaikaa tupakointitilajärjestelyjen tekemiseen, joten laki tulee voimaan 1.6.2007. Laissa on kahden vuoden siirtymäaika niille ravintoloille, jotka ovat tehneet merkittäviä kustannuksia vaativia tila- ja ilmastointiratkaisuja nykyisen lain mukaisesti.Lakimuutoksen tavoitteena on suojella ravintolatyöntekijöitä tupakansavulta. Tupakkalainsäädäntö on useimmilla työpaikoilla mahdollistanut kohtuullisen hyvin työntekijöiden ja asiakkaiden suojaamisen tahattomalta altistumiselta tupakansavulle vuodesta 1995 alkaen. Ravintoloissa tämä ei kuitenkaan ole toteutunut. Tupakkalain tiukentumisesta huolimatta joka kolmas ravintolatyöntekijä altistuu tupakansavulle yli neljä tuntia joka päivä. Tämä johtuu lähinnä siitä, että tilojen tekniset ratkaisut ovat epäonnistuneet ja savua kulkeutuu myös ravintoloiden savuttomille alueille.
Tupakointitilan rakentaminen edellyttää rakennuslupaa.
Tupakointia ravintoloissa valvovat terveystarkastajat ja työsuojeluviranomaiset.
Ulkomaiset kokemukset ja tutkimukset ovat osoittaneet, että tupakointikieltojen taloudelliset vaikutukset ovat olleet ennakolta arvioitua pienemmät.
Tupakointi ravintoloissa on kielletty mm. Irlannissa, Norjassa, Uudessa-Seelannissa, Italiassa ja Ruotsissa. Virossa uusi tupakkalaki tulee voimaan toukokuussa 2007.
Hallitus esitti lain vahvistamista torstaina 6. heinäkuuta. Presidentin on tarkoitus vahvistaa laki 21. heinäkuuta.
Hallituksen esitys: HE 226/2005.