Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Kävelykaduille omat säännökset

Kävelykatujen liikennekulttuuria selkiytetään uudella lainsäädännöllä. Kesäkuun alussa voimaan tulevat säännöt koskevat muun muassa ajoneuvoliikenteen rajoittamista ja pyöräilyä kävelykadulla. Uusissa säännöissä kävelykatu on tarkoitettu jalankulkijoille ja pyöräilijöille, ja kaikkien ajoneuvojen on annettava jalankulkijoille esteetön kulku.

Jalankulkijat saavat kulkea kadun kaikilla osilla ja pyöräilijöiden on sovitettava ajotapansa ja nopeutensa jalankulun mukaan.

Ajoneuvoliikenne rajataan kulkuun kadun varrella oleville kiinteistöille, esimerkiksi pihalle tai autotalliin. Huoltoajo on sallittua, kun se osoitetaan erillisellä liikennemerkillä.

Ajonopeus määräytyy ensisijaisesti jalankulkijoiden mukaan, mutta missään tilanteissa ei saa ajaa yli 20 km/h. Pysäyttäminen ja pysäköinti kävelykaduille kielletään. Kävelykadulta tielle tulevan ajoneuvon kuljettajan on väistettävä muuta liikennettä.

Tähän saakka kävelykadun liikenteelle ei ole ollut erillisiä säännöksiä eikä kävelykatua ole määritelty laissa. Käytännön liikennemerkkijärjestelyt vaihtelevat eri kaupungeissa ja ne ovat monin paikoin vaikeaselkoisia.

Säännökset ja HE:

Laki tieliikennelain muuttamisesta 343/2006,
HE 10/2006.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.