Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Rikosasioiden sovittelupalvelut kesäkuussa samanlaisina koko maahan

Rikosasioiden sovittelu laajeni koko maahan tämän vuoden alusta ja samalla kaikki sovittelua haluavat tulivat yhdenvertaiseen asemaan. Sovittelupalvelut on järjestettävä uuden lain mukaisesti kesäkuun alusta 2006.

Rikosasioiden sovittelu on maksuton palvelu, jossa rikoksen osapuolet voivat käsitellä rikoksesta uhrille aiheutuneita henkisiä ja aineellisia haittoja ja sopia niiden hyvittämisestä puolueettoman sovittelijan välityksellä.

Sovittelussa voidaan käsitellä myös pienehköjä riita-asioita. Sovittelu on aina vapaaehtoista. Kummallakin osapuolella on oikeus peruuttaa suostumuksensa milloin tahansa.

Rikosasioita on soviteltu Suomessa jo pitkään, mutta palvelua on ollut saatavissa vain noin puolessa maamme kunnista, koska palvelu on perustunut kuntien vapaaehtoiseen toimintaan.

Sovittelu on osoittautunut hyväksi keinoksi puuttua etenkin nuorten tekemiin rikoksiin ja vahingontekoihin. Vähitellen sovittelu on laajentunut myös aikuisten tekemiin rikoksiin ja pieniin riitoihin. Samalla sovitteluun tulevat tapaukset ovat vaikeutuneet.

Laissa säädetään sovittelutoiminnan hallinnollisesta organisoinnista, valtion korvauksesta toiminnan kustannuksiin sekä menettelystä sovittelua toteutettaessa.

Sovittelutoiminnan yleinen johto-, ohjaus ja valvonta kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriölle. Lääninhallitukset vastaavat palvelujen järjestämisestä siten, että niitä on saatavissa kaikkialla maassa. Palvelut tuotetaan pääsääntöisesti toimeksiantosopimuksen perusteella.

Säädökset:

Laki rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelusta 1015/2005,

Valtioneuvoston asetus rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelusta 267/2006.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.