Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Seksuaalirikoslainsäädäntö uudistui vuoden alusta

Rikoslain seksuaalirikosäännökset uudistuivat vuoden 2023 alusta. Uudistuksella halutaan vahvistaa jokaisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa. Samalla mittava uudistus yhdenmukaistaa ja selkiyttää rikoslain seksuaalirikoksia koskevaa sääntelyä.

- Tämä historiallinen uudistus parantaa merkittävästi seksuaalirikosten uhrien asemaa, kun jatkossa raiskauksen määrittelyssä keskeistä on uhrin oma tahto. Nyt pystymme suojaamaan paremmin myös lapsia, jotka ovat erityisen haavoittuvassa asemassa. Tämä on erittäin tärkeä uudistus, sillä seksuaalirikokset ovat eräitä vakavimmista rikostyypeistä ja loukkaavat herkintä osaa ihmisen koskemattomuudesta, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson toteaa.

Raiskauksen määritelmä rikoslaissa muuttui suostumusperusteiseksi. Raiskaus määritellään sukupuoliyhteydessä olemiseksi sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti. 

Henkilön osallistumista sukupuoliyhteyteen ei pidetä vapaaehtoisena, jos hän ei ole sanallisesti, käytöksellään tai muulla tavalla ilmaissut vapaaehtoisuuttaan. Tämä varmistaa, että raiskauksen määrittelyssä keskeistä on teon kohteen oma tahto eikä vain se, miten tekijä on menetellyt. Tämä parantaa rikosvastuun toteutumista ja uhrin asemaa.

Uudistuksen myötä myös lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistukset ankaroituvat tuntuvasti. Lähtökohtana on, että lapsi ei voi pätevästi suostua seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa. Sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan lapsen kanssa olisi lähtökohtaisesti sellaisenaan rangaistava lapsenraiskauksena, jolloin vähimmäisrangaistus nousee yhdestä kahteen vuoteen vankeutta ja rikoksesta tuomittaisiin käytännössä lähes aina ehdotonta vankeutta. Rangaistavaa ei jatkossakaan ole sellainen nuorisoikäisten keskinäinen kanssakäyminen, jossa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ei loukata.

Myös muita seksuaalirikoksia koskevia säännöksiä vahvistettiin. Seksuaaliseen ahdisteluun voi syyllistyä jatkossa muullakin tavalla kuin toista koskettelemalla. Toista esittävän seksuaalisen kuvan luvaton levittäminen tuli erikseen rangaistavaksi, millä voidaan puuttua tehokkaammin myös internetissä ja sähköisellä viestinnällä tehtyihin seksuaalisiin loukkauksiin.

Sukupuoli rangaistuksen koventamisperusteeksi – tavoitteena torjua etenkin naisiin kohdistuvaa vihapuhetta

Rangaistusta voidaan koventaa, jos rikoksen vaikuttimena on uhrin sukupuoli. Rikoslakia muutettiin siten, että rangaistuksen mittaamisen koventamisperusteisiin lisättiin rikoksen tekeminen uhrin sukupuoleen perustuvasta vaikuttimesta. Lisäksi oikeushenkilön rangaistusvastuuta koskeviin säännöksiin lisättiin maininta sukupuolesta teon vaikuttimena silloin, kun kyseessä on törkeä kunnianloukkaus tai laiton uhkaus taikka julkinen kehottaminen näihin rikoksiin.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.