Positiivista luottotietorekisteriä koskeva laki tuli voimaan – rekisterin laajamittainen käyttö alkaa 1. huhtikuuta 2024

Positiivista luottotietorekisteriä koskeva laki tuli voimaan maanantaina 1. elokuuta 2022. Positiivinen luottotietorekisteri kokoaa yhteen tiedot suomalaisille myönnetyistä luotoista. Luotonantajat eli pankit, rahoituslaitokset ja muut kuluttajille luottoja myöntävät tahot ilmoittavat rekisteriin luottojen pääoman suuruuden ja luottoihin liittyvät maksutapahtumat. Myös lyhennysten maksuviiveet ilmoitetaan, jos lyhennys myöhästyy yli 60 päivää.

Rekisteriin ilmoitetaan laajasti niin pankkien, luottolaitosten, rahoitusyhtiöiden kuin pikalainojenkin tarjoajien yksityishenkilöille myöntämät luotot. Myös ulkomaisten luotonantajien myöntämät luotot ilmoitetaan rekisteriin. Valmistuttuaan positiivinen luottotietorekisteri sisältää laajasti erilaiset luotot kuten asunto- ja opintolainat, luottokortit, kulutusluotot ja pikalainat, osamaksurahoitukset ja leasing-luotot.

Luotonantajat myös hyödyntävät rekisterin tietoja, kun ne myöntävät henkilöille uusia luottoja. Kun henkilö hakee uutta lainaa, luotonantaja tilaa luottotietorekisteriotteen, josta näkyy asiakkaan olemassa olevien luottojen tiedot sekä tulorekisteristä saatavat tulotiedot. Tietojen avulla luotonantaja pystyy aiempaa luotettavammin arvioimaan sitä, pystyykö asiakas maksamaan luottonsa takaisin.

Rekisteri toteutetaan kahdessa vaiheessa

Rekisteri otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa luotonantajat ilmoittavat rekisteriin vuoden 2024 alussa tiedot olemassa olevista kuluttajaluotoista ja näihin rinnastuvista luotoista. Ilmoittamisen piiriin tulevat tiedot esimerkiksi asunto-, auto- ja opintolainoista, kulutusluotoista ja luottokorteista. 1.4.2024 lähtien luotonantajat alkavat ilmoittaa tiedot kaikista uusista luotoista lähes reaaliaikaisesti ja voivat hakea luottotietorekisteriotteen uutta luottoa myöntäessään.

Toisessa vaiheessa rekisteriin tulevat myös muille yksityishenkilöille kuin kuluttajille myönnettyjen luottojen tiedot eli esimerkiksi elinkeinonharjoittamista varten myönnettyjen luottojen tiedot. Olemassa olevien luottojen ilmoittaminen alkaa loppuvuodesta 2025, ja toisen vaiheen tietoja luotonantajat voivat hakea rekisteristä keväästä 2026 alkaen.

Positiivisen luottotietorekisterin toteuttaa Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö, joka jatkossa toimii myös rekisterin ylläpitäjänä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.