Konkurssimenettely yksinkertaistuu ja nopeutuu

Konkurssilaki uudistui heinäkuun alusta. Uudistuksen tarkoituksen on yksinkertaistaa ja nopeuttaa konkurssimenettelyä.

Uudistuksessa konkurssin velkaselvittely yksinkertaistuu niin, että pesäluetteloon riittää merkintä suurimmista saatavista ja arvio muiden saatavien kokonaismäärästä. Lisäksi pesänhoitajalle asetetaan velvollisuus ottaa selvät saatavat oma-aloitteisesti huomioon, jos suurella määrällä velkojia on samaan tai samanlaiseen perusteeseen liittyviä konkurssisaatavia. Tällä parannetaan erityisesti kuluttajavelkojien ja pienyritysten asemaa.

Konkurssimenettelyä myös digitalisoidaan ja määräaikasääntelyä tehostetaan konkurssimenettelyn nopeuttamiseksi. Näin konkurssiasiamiehellä on jatkossa paremmat mahdollisuudet valvoa määräaikojen noudattamista.

Eduskunta edellyttää lausumassaan, että hallitus valmistelee konkurssipesän ympäristövastuuta koskevat säännökset, joissa otetaan tasapainoisesti huomioon sekä velkojien oikeus maksunsaantiin että ympäristöperusoikeuden näkökohdat.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.