Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Kirjeäänestys ulkomailla tulee mahdolliseksi

Ulkomailla asuvat ja tilapäisesti oleskelevat äänioikeutetut voivat jatkossa äänestää kirjeitse kaikissa yleisissä vaaleissa. Laki vaalilain muuttamisesta tuli voimaan 1. marraskuuta 2018, ja sitä sovelletaan ensimmäisen kerran vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Oikeus äänestää kirjeitse tulee ulkosuomalaisille äänioikeutetuille ja niille kotimaassa vakituisesti asuville äänioikeutetuille, jotka ovat ulkomailla koko sen ajan, kun Suomessa voi äänestää eli ennakkoäänestysajan ja vaalipäivän.

Kirjeäänestystä haluavan äänioikeutetun tulee tilata kirjeäänestysasiakirjat Suomesta ulkomaiseen osoitteeseen. Ne saatuaan hän voi äänestää ja palauttaa äänestyslipun postitse oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle. Äänestyslipun tulee olla perillä viimeistään vaalipäivää edeltävänä perjantaina.

Kirjeäänestyksessä äänestäjän tulee hankkia paikalle kaksi todistajaa, jotka todistavat allekirjoituksillaan, että äänestys on tapahtunut vaalisalaisuus säilyttäen ja vaalivapautta kunnioittaen.

Kirjeäänestyksen arvioidaan parantavan monien ulkosuomalaisten ja ulkomailla oleskelevien äänioikeutettujen mahdollisuutta äänestää. Uudistuksesta huolimatta mahdollisuus äänestää nykyiseen tapaan ennakkoon asetuksella säädetyissä ulkomaan edustustoissa säilyy myös jatkossa. Näin ollen ulkomailla oleva äänioikeutettu voi vapaasti päättää, äänestääkö hän kirjeitse vai ennakkoäänestyspaikalla.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.