Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Myös yritykset vastuuseen törkeästä kirjanpitorikoksesta

Myös yritys, yhteisö tai muu oikeushenkilö voi jatkossa joutua rangaistusvastuuseen toiminnassaan tehdystä törkeästä kirjanpitorikoksesta. Näissä rikoksissa on kyse vakavista ja usein suunnitelmallisista teoista, joissa rikosoikeudellisen vastuun kohdistuminen pelkästään luonnollisiin henkilöihin ei aina ole oikeudenmukaista. Taustalla on OECD:n lahjonnan vastaisen työryhmän suositus korruption torjunnan tehostamiseksi.

Muutoksella halutaan parantaa myös niiden tahojen kuten verottajan ja velkojien asemaa, joiden oikeuksien toteutuminen on yhteydessä kirjanpidon asianmukaisuuteen. Muutoksella voidaan myös osaltaan torjua epäasiallista kilpailua, ja sillä on näin ollen positiivisia yritysvaikutuksia.

Aiemmin törkeästä kirjanpitorikoksesta voitiin tuomita vain luonnollinen henkilö, kuten kirjanpitovelvollinen, kirjanpidosta toimeksiannon perusteella vastaava tai yrityksessä määräysvaltaa käyttävä henkilö. Mikäli yritys tai yhteisö joutuu rikosvastuuseen toiminnassaan tehdystä törkeästä kirjanpitorikoksesta, rangaistuksena olisi yhteisösakko. Tällä hetkellä se on suuruudeltaan 850 - 850 000 euroa.

- 213/2017

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.