Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Uusi tartuntatautilaki tuli voimaan

Uusi tartuntatautilaki (1227/2016) tuli voimaan 1. maaliskuuta 2017. Tartuntatautilain tavoitteena on ehkäistä tartuntatauteja ja niiden leviämistä mahdollistamalla varhainen diagnosointi ja tehokas hoito. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan uudistettu laki vahvistaa kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin merkitystä ja keventää hallintoa.

Kunta vastaa edelleen oman alueensa tartuntatautien torjunnasta ja muun muassa terveystarkastusten järjestämisestä samoin kuin aiemmin voimassa olleessa laissa. Sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tehtävänä on tukea kuntaa asiantuntemuksellaan tautien diagnostiikassa, torjunnassa ja epidemioiden selvittämisessä. Kunnan tartuntataudeista vastaavassa toimielimessä aiemmin päätettäviä asioita siirretään virkasuhteessa olevan lääkärin päätettäväksi. Myös aluehallintovirasto nimeää tartuntataudeista vastaavan lääkärin. Sairaanhoitopiireissä ja kunnassa tällainen lääkäri on jo nimetty. Näin lisätään asiantuntemusta ja voidaan tarvittaessa nopeasti lisätä toimintavaltuuksia tartuntatautien torjunnassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asema torjuntatyön valtakunnallisena asiantuntijalaitoksena vahvistui.

Tartuntatautien torjuntaa vaikeuttavat ja terveydenhuollon kustannuksia lisäävät hoitoon liittyvät infektiot ja lääkkeille erittäin vastustuskykyiset mikrobit. Niiden torjumiseksi täsmennettiin työnjakoa ja velvoitteita terveydenhuollon ja sosiaalihuollon toimintayksiköille. STM:n mukaan tavoitteeseen päästään ilman lisäkustannuksia muuttamalla toimintatapoja.

Laki velvoittaa myös kaikki hallinnon tasot varautumaan poikkeukselliseen epidemiaan, kuten pandemiaan. Tällaisia tilanteita johtaa edelleen sosiaali- ja terveysministeriö.

Uudistukseen liittyy sairausvakuutuslakia yksinkertaistava muutos. Jos henkilö joutuu olemaan poissa töistä esimerkiksi karanteenin tai eristyksen vuoksi, ansionmenetystä korvataan vastedes vain yhdellä etuudella, tartuntatautipäivärahalla. Se kattaa nykyisen päivärahan ja ansionmenetyskorvauksen.

Uudistettu laki korvasi vuonna 1986 annetun ja sen jälkeen monta kertaa päivitetyn tartuntatautilain (583/1986).

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.