Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen mahdollista maistraateissa maaliskuun alusta – parisuhteen rekisteröinti loppui

Avioliittolain ja rekisteröidystä parisuhteesta annetun lain muutokset tulivat voimaan maaliskuun alussa 2017. Parisuhteen rekisteröinti ei enää ole mahdollista Suomessa, vaan samaa sukupuolta olevat henkilöt voivat solmia avioliiton. Myös sosiaaliturvalait muuttuvat niiltä osin, joihin avioliittolaki vaikuttaa.

Avioliiton esteiden tutkinta

Maistraatit alkavat vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon 1.3.2017 lukien. Ennen kuin avioliittoon vihkiminen voi tapahtua, tulee avioliiton esteet tutkia. Esteiden tutkintaan kuluu seitsemän päivää. Sekä avioliiton että parisuhteen rekisteröinnin estetutkinta on voimassa neljä kuukautta. Avioliittolain muutosten tultua voimaan sekä samaa että eri sukupuolta olevien parien avioliiton estetutkinta suoritetaan samalla tavoin.

Rekisteröidyn parisuhteen muuttaminen avioliitoksi

Rekisteröidyssä parisuhteessa elävä pari voi maaliskuun alusta halutessaan muuttaa parisuhteensa avioliitoksi, jos parisuhde on rekisteröity Suomessa. Parin on tehtävä asiasta ilmoitus maistraatille yhdessä. Rekisteröity parisuhde jatkuu avioliittona ilmoituspäivästä lukien. Rekisteröityä parisuhdetta ei ole pakko muuttaa avioliitoksi, vaan pari voi jatkaa rekisteröidyssä parisuhteessa niin halutessaan. Rekisteröidyn parisuhteen oikeusvaikutukset pysyvät voimassa.

Sukunimi

Kun rekisteröity parisuhde muutetaan avioliitoksi, puolisot voivat samalla ilmoittaa ottavansa jommankumman sukunimen yhteiseksi sukunimeksi. Yhteiseksi sukunimeksi ei voi ottaa avioliiton tai parisuhdekumppanuuden kautta saatua nimeä. Jos toisen puolison nimi muuttuu yhteisen sukunimen ottamisen vuoksi, hän voi myös ottaa yhteisen sukunimen edelle henkilökohtaiseen käyttöönsä sukunimen, joka hänellä oli viimeksi naimattomana ollessaan, tai sukunimen, joka hänellä ilmoitushetkellä on (yhdysnimi). Sukunimen muutos näissä tilanteissa on maksuton.

Jatkossa samaa sukupuolta olevan parin solmiessa avioliiton he voivat vihkimisen yhteydessä ilmoittaa ottavansa yhteisen sukunimen tai toinen puoliso voi ottaa käyttöön yhdysnimen. Sukunimen muutos vihkimisen yhteydessä on maksuton.

Lisätietoja menettelyistä saa maistraateista.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.