Fi-verkkotunnusta voi nyt hakea ainoastaan verkkotunnusvälittäjä

Fi-verkkotunnus uudistui maanantaina 5. syyskuuta 2016. Jatkossa fi-verkkotunnuksen ja kaikki siihen liittyvät palvelut voi hankkia ainoastaan omalta verkkotunnusvälittäjältään. Verkkotunnus voidaan periaatteessa myöntää nyt kenelle tahansa, sillä aiemmat vaatimukset suomalaisesta henkilötunnuksesta ja kotipaikasta poistuivat. Samalla tuli voimaan myös fi-verkkotunnusten hintauudistus.

Tähän saakka verkkotunnuksia on voinut hakea suoraan Viestintävirastolta, mutta uuden lain tultua voimaan verkkotunnusvälittäjä (palveluntarjoaja) hoitaa kaikki fi-tunnukset sekä niihin liittyvät palvelut ja asiakkuudet.

Aiemmin verkkotunnusta on voinut hakea joko domainin haltija tai välittäjä, kun taas nyt voimaan tulleen lainsäädännön mukaan hakijana voi olla ainoastaan verkkotunnusvälittäjä.

Verkkotunnus pitää kuitenkin merkitä todellisen käyttäjän nimiin eikä enää jonkun toisen, esimerkiksi välittäjän.

Viestintäviraston asema muuttui verkkotunnuksia myöntävästä viranomaisesta verkkotunnusväittäjiä valvovaksi viranomaiseksi. Virasto pitää vastaisuudessakin yllä rekisteriä fi-verkkotunnuksista.

Verkkotunnus voidaan periaatteessa myöntää kenelle tahansa, sillä aiemmat vaatimukset suomalaisesta henkilötunnuksesta ja kotipaikasta poistuivat.

Verkkotunnukset ovat voimassa enintään viisi vuotta ja ne voidaan uusia yhdeksi, kolmeksi tai viideksi vuodeksi enintään kuusi kuukautta ennen voimassaolon päättymistä. Uusiminen on maksullista.

Verkkotunnusten rooli suhteessa tavaramerkkeihin ja toiminimiin säilyi entisellään eli uudenkaan lain myötä verkkotunnus ei saa loukata voimassa olevaa toiminimi- tai tavaramerkkioikeutta.

Boimassa olevat fi-verkkotunnukset säilyvät voimassa normaalisti lakimuutoksesta huolimatta, mutta kun tulee aika uudistaa tunnukset, se pitää tehdä verkkotunnuksia välittävän palveluntarjoajan kautta.

Tietoyhteiskuntakaari tuli pääosin voimaan jo vuoden 2015 alussa, mutta fi-verkkotunnusten osalta vasta 5.9.2016. Verkkotunnuksia koskevat pykälät ovat pääosin tietoyhteiskuntakaaren luvussa 21.

Uuteen toimintamalliin siirtymisen jälkeen

- jokaisella fi-verkkotunnuksen käyttäjällä pitää olla välittäjä, joka hallinnoi verkkotunnuksia käyttäjän puolesta
- välittäjät tarjoavat kaikki fi-verkkotunnuksiin liittyvät palvelut, kuten hakeminen, uusiminen, siirtäminen, välittäjän vaihtaminen, irtisanominen ja tietojen päivittäminen
- fi-verkkotunnusten haku vapautuu, kun rajoitukset hakijan kotipaikan ja iän osalta poistuvat. Hakijan osoite voi olla missä päin maailmaa tahansa ja hakijalta ei enää vaadita vähintään 15 vuoden ikää.
- myös ulkomaiset yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt voivat saada fi-verkkotunnuksen käyttöönsä
- etu- ja sukunimiyhdistelmät ovat vapaasti kaikkien haettavissa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.