Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Perheenyhdistämisen tiukennukset voimaan 1. heinäkuuta – säännökset eivät sisällä kiinteitä euromääräisiä toimeentulorajoja

Perheenyhdistämisen ehtoja tiukennetaan EU-direktiivin mukaisesti. Jatkossa kansainvälistä tai tilapäistä suojelua saavan henkilön perheenyhdistämisen edellytyksenä on riittävä toimeentulo. Kansainvälistä suojelua hakeneelle voidaan antaa esimerkiksi turvapaikka tai oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella. Ulkomaalaislain muutokset tulivat voimaan 1. heinäkuuta 2016.

Ulkomaalaislain mukaan oleskeluluvan ehtona on yleensä turvattu toimeentulo. Kansainvälistä suojelua saaneen henkilön perheenjäsenet ovat muodostaneet tähän poikkeuksen, josta nyt luovutaan.

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että toimeentuloedellytys koskee vastaisuudessa myös kansainvälistä ja tilapäistä suojelua saavien niin sanottuja vanhoja perheitä. Tällä tarkoitetaan perhettä, joka on muodostettu jo ennen perheenkokoajan Suomeen tuloa. Turvattua toimeentuloa edellytetään jo nykyisen lain puitteissa perheiltä, jotka on muodostettu vasta perheenkokoajan Suomeen tulon jälkeen.

Toimeentuloedellytyksistä on mahdollista poiketa, jos poikkeuksellisen painava syy tai lapsen etu sitä vaatii.
Turvapaikan saaneilla 3 kuukautta aikaa hakea perheenyhdistämistä ilman toimeentuloedellytystä

Turvapaikan saaneiden henkilöiden perheenjäsenet voivat hakea perheenyhdistämistä ilman toimeentuloedellytystä kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun perheenkokoaja on saanut tiedon turvapaikkapäätöksestään. Sama koskee kiintiöpakolaisia.

Kolme kuukauden aikaraja tulee suoraan EU-direktiivistä ja velvoittaa kaikkia jäsenvaltioita. Sen sijaan toissijaista suojelua saaneiden perheitä toimeentuloedellytys koskee aina. Toissijaista suojelua voidaan myöntää, jos turvapaikan saamisen edellytykset eivät täyty mutta hakijaa uhkaa kotimaassaan tai pysyvässä asuinmaassaan esimerkiksi kuolemanrangaistus, kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu.

Laissa ei säädetä euromääräisistä toimeentulorajoista eikä toimeentulotasoon esitetä muutoksia. Maahanmuuttovirasto määrittelee suuntaa-antavat euromääräiset rajat yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Lakimuutokset eivät koske Suomen kansalaisten perheenjäseniä. Toimeentuloedellytys ei koske tilanteita, joissa perheenkokoaja on saanut turvapaikan tai kiintiöpakolaisaseman ennen lain voimaantuloa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.