Perhehoidon pelisäännöt selkiytyivät

Uusi perhehoitolaki lisää perhehoitajien ilmoitusvelvollisuutta, rajaa hoidettavien alaikäisten määrää toimeksiantoperusteisissa perhekodeissa ja parantaa erityisesti vanhusten ja vammaisten perhehoidon asemaa.

Perhehoitajan on ilmoitettava perhehoidossa tapahtuneista muutoksista sekä siihen kuntaan, joka on sijoittanut hoidettavan, että siihen kuntaan, jossa perhekoti sijaitsee. Kunnalla säilyy vastuu valvoa tekemiään sijoituksia.

Jatkossa perhehoitoa voi antaa perhehoitajan kodin lisäksi myös perhehoidossa olevan kotona. Tämä mahdollistaa perhehoidon räätälöinnin hoidettavan edun mukaisesti.

Perhehoitoa järjestetään muun muassa lastensuojelussa ja vammaisten sekä iäkkäiden palveluissa silloin, kun hoidettava ei pysty asumaan itsenäisesti, mutta ei ole myöskään laitoshoidon tarpeessa.

Kunta järjestää perhehoidon. Kunta voi tuottaa perhehoidon itse tai hankkia sen yksityiseltä palveluntuottajalta. Toimeksiantosopimusta käytettäisiin silloin, kun perhehoitosopimus tehdään kunnan ja perhehoitajan välillä. Jos kunta hankkii perhehoidon palvelun yksityiseltä palveluntuottajalta, tehdään sopimus perhehoidon järjestämisestä.

Laki tuli voimaan 1. huhtikuuta 2015.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.