02.02.2005
Uusi kosmetiikkalainsäädäntö tuli voimaan
Lailla uudistetaan voimassa oleva kosmeettisia valmisteita koskeva lainsäädäntö. Lailla pannaan myös täytäntöön Euroopan yhteisön kosmeettisia valmisteita koskevan lainsäädännön viimeisimmät muutokset. Tarkempia säännöksiä annetaan lain nojalla annettavalla kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksella.
Asiakirjat: Säädös 22/2005, HE 105/2004.Lakiin sisältyvän yleisen turvallisuusvaatimuksen mukaan markkinoille saa laskea ainoastaan valmisteita, jotka ovat turvallisia ihmisen terveydelle. Kosmeettisen valmisteen määräystenmukaisuudesta ja turvallisuudesta vastaa elinkeinonharjoittaja.
Laissa säädetään kosmeettisten valmisteiden koostumusta koskevista perusvaatimuksista. Tarkemmat säännökset kielletyistä aineista, rajoituksin sallituista aineista sekä sallituista säilöntäaineista, väriaineista ja auringonsuoja-aineista annetaan kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksella.
Laissa säädetään eläinkokeiden käytöstä kosmeettisten valmisteiden testauksessa, eläinkokeilla testattujen kosmeettisten valmisteiden markkinoille saattamisesta sekä eläinkokeita koskevien väitteiden esittämisestä. Valmiita tuotteita ei ole saanut testata eläinkokeilla 11.9.2004 jälkeen, mutta käytännössä valmiita tuotteita ei ole enää vuosiin testattu eläinkokeilla. Kosmeettisten valmisteiden ainesosien testaaminen eläinkokeilla kielletään sitä mukaan kun vaihtoehtoisia menetelmiä saadaan käyttöön. Kiellot tulevat voimaan testeistä riippuen viimeistään maaliskuussa 2009 tai maaliskuussa 2013. Myöskään ainesosia ei Suomessa testata eläinkokeilla.
Kosmeettisten valmisteiden merkintöjä koskevat vaatimukset vastaavat suureksi osaksi aikaisempia vaatimuksia. Uusi vaatimus on se, että yli 30 kuukautta säilyviin kosmeettisiin valmisteisiin on merkittävä aika, jonka tuote säilyy avaamisen jälkeen. Tähän asti kuluttaja on voinut tarkistaa ainesosaluettelosta vain sisältääkö tuote hajustetta vai ei. Uusien säännösten myötä 26 hajusteainesosaa, jotka on todettu yleisesti kosketusallergiaa aiheuttaviksi, on merkittävä ainesosaluetteloon omilla nimillään. Uusia merkintävaatimuksia aletaan soveltaa 11.3.2005.