Raiskausrikosten rangaistukset tiukentuivat syyskuun alusta - loukkaava koskettelu katsotaan jatkossa seksuaaliseksi ahdisteluksi

Seksuaalirikoksista annettavia rangaistuksia kiristettiin syyskuun alusta lähtien. Samalla seksuaalinen ahdistelu tuli erikseen rangaistavaksi. Sen tunnusmerkistönä on toiseen henkilöön kohdistuva koskettelu, joka on omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Rangaistus seksuaalisesta ahdistelusta on jatkossa sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Raiskauksen määritelmä laajeni

Lainmuutosten myötä raiskauspykälän soveltamisala laajenee. Teko, joka aiemmin on tuomittu sukupuoliyhteyteen pakottamisena, on jatkossa rikosnimikkeeltään raiskaus. Raiskauksen tästä tekomuodosta voidaan tuomita enintään neljä vuotta vankeutta. Jos raiskauksessa on käytetty väkivaltaa, rangaistus on ankarampi. Maksimirangaistus raiskauksesta, kuusi vuotta vankeutta, pysyy ennallaan.

Törkeän raiskauksen alaa puolestaan laajennetaan niin, että alle 18-vuotiaaseen henkilöön kohdistuva raiskaus on aina törkeä. Rangaistus törkeästä raiskauksesta on vähintään kaksi ja enintään kymmenen vuotta vankeutta.

Samalla kaikki aikuisiin kohdistuvat seksuaalirikokset seksuaalista ahdistelua lukuun ottamatta siirtyvät virallisen syytteen alaisiksi. Aiemmin syyttäjä ei ole saanut nostaa kaikista aikuisiin kohdistuvista seksuaalirikoksista syytettä, jos asianomistaja ei sitä ole halunnut taikka erittäin tärkeä yleinen etu ole vaatinut syytteen nostamista. Myöskään asianomistajan omasta vakaasta tahdosta tekemä pyyntö ei jatkossa enää voi estää syytteen nostamista.

Kaikki lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat jo nyt virallisen syytteen alaisia.

Lainmuutokset tulivat voimaan 1. syyskuuta 2014.


- Laki rikoslain 20 luvun muuttamisesta 509/2014
- HE 216/2013

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.