Jatkossa myös yksityislääkärit voivat kirjoittaa tarkkailulähetteitä

Elokuun alusta alkaen lääkärin virkasuhde ei ole enää välttämätön edellytys tarkkailulähetteen kirjoittamiselle. Lääkäri voi kirjoittaa tarkkailulähetteen potilaan tutkimiseksi sairaalassa, kun hän arvioi potilaan tarvitsevan tahdosta riippumatonta hoitoa. Virka-avun pyytäminen poliisilta edellyttää jatkossakin lääkärin virkasuhdetta.

Tavoitteena on turvata hoidon tarpeessa olevan henkilön pääsy tarpeenmukaiseen psykiatriseen hoitoon silloinkin, kun sairastunut ei kykene itse ymmärtämään hoidon tarvetta.

Mielenterveyslakia tulkittiin vuoteen 2010 saakka niin, että tarkkailulähetteen laatiminen kuului kaikkien lääkärien tehtäviin. Tällä hetkellä vain terveyskeskuksen tai sairaalan virkasuhteisella lääkärillä on lupa kirjoittaa tarkkailulähetteitä.

Jatkossa myös esimerkiksi terveyskeskuksessa toimiva työsuhteinen lääkäri tai yksityisvastaanottoa pitävä psykiatri voi laatia tarkkailulähetteen. Lähetteen laatiminen on mahdollista myös työ- tai opiskeluterveydenhuollossa. Virka-avun pyytäminen poliisilta edellyttää jatkossakin lääkärin virkasuhdetta.

Lakimuutoksella parannetaan myös hoidossa olevan potilaan oikeusturvaa. Tahdosta riippumattomassa hoidossa olevalle potilaalle varataan mahdollisuus saada sairaalan ulkopuolisen lääkärin arvio hoidon tarpeesta ennen kuin hoidon jatkamisesta päätetään. Potilaalla on myös mahdollisuus hankkia omalla kustannuksellaan lausunto itse valitsemaltaan lääkäriltä.

Laki tuli voimaan 1. elokuuta 2014.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.