Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Lautamieskokoonpanot käräjäoikeuksissa pienenivät

Käräjäoikeuden lautamieskokoonpano keveni toukokuun alusta lähtien. Samalla lautamiesten valintakelpoisuuden yläikärajaa nostettiin. Käräjäoikeus on jatkossa lautamieskokoonpanossa päätösvaltainen, kun läsnä on puheenjohtaja ja kaksi lautamiestä. Lautamiehet ovat siis jatkossakin peruskokoonpanossa enemmistönä.

Erikseen säädetyin edellytyksin kokoonpanoa voidaan vahvistaa vielä kolmannella lautamiehellä. Käytännössä muutoksella vähennetään yksi lautamies aikaisemmista kokoonpanovaihtoehdoista.

Samalla lautamieheksi valittavan henkilön yläikärajaa korotettiin kahdella vuodella 63:sta 65 vuoteen siten, että lautamieheksi voidaan valita henkilö, joka ei ole täyttänyt 65 vuotta.

Muutokset liittyvät oikeudenhoidon uudistamisohjelmaan vuosille 2013 - 2025. Lautamieskokoonpanon keventäminen tulee vähentämään oikeuslaitoksen kuluja arviolta 700 000 euroa vuodessa.

Kaikki riita-asiat ja suuri osa rikosasioista käsitellään käräjäoikeuksissa nykyisin ilman lautamiehiä, mutta lautamiehet osallistuvat edelleen vakavampien ja merkittävämpien rikosasioiden käsittelyyn.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.