Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

EU:n nesteasetus ei toistaiseksi juurikaan vaikuta lentomatkustajan arkeen

Lentomatkustajan arki ei juuri muutu 31. tammikuuta 2014 voimaan tulleen, käsimatkatavaroissa kuljettavien nesteiden turvatarkastuksista määräävän EU-asetuksen myötä. Käsimatkatavaroissa saa entiseen tapaan kuljettaa nesteitä enintään 100 millilitran purkeissa pakattuna yhteen 1 litran pussiin. Myös matkan aikana tarvittavat vauvanruuat, lääkkeet ja erityisruokavalion edellyttämät nesteet saa jatkossakin viedä matkustamoon. Nesteiden laajempi kuljetus käsimatkatavaroissa vapautuu asteittain.

Käsimatkatavaroissa kuljetettaviin nesteisiin on tähänkin asti kohdistettu turvatoimia. Jatkossa vauvanruuat, lääkkeet, erityisruokavalion edellyttämät nesteet sekä tax free -nesteet tarkastetaan nesteanalysaattorilla tai muulla nesteiden turvatarkastukseen soveltuvalla menetelmällä.

Uusi tarkastustapa saattaa aiheuttaa pientä viivettä, minkä takia matkustajia pyydetään varaamaan riittävästi aikaa turvatarkastukseen. Lentoasemalle tulee saapua saapua hyvissä ajoin.

Tax free -nesteiden tuonti kolmansista maista helpottuu

Yhden lentomatkustajille näkyvän konkreettisen muutoksen asetus tuo: vaihtomatkustajat voivat 31.1.2014 jälkeen tuoda kolmansien maiden lentoasemilta tai lentokoneista ostettuja tax free -nesteitä myös EU:n kautta kulkeville jatkolennoille.

Nesteiden kuljetus vapautuu asteittain

Tarkoituksena on varmistaa, että uusien tarkastusmenetelmien käyttöönotto ei vaikeuttaisi turvatarkastusten sujuvuutta. Siksi on päätetty aloittaa nesteiden analysoinnit asteittain. Päätökset vapauttamisesta tehdään EU-tasolla.

- Tarkoituksena on, että nesteiden kuljettamista helpotetaan mahdollisimman nopealla aikataululla, mikäli kokemukset ovat positiivisia, toteaa Trafin erityisasiantuntija Arja Pulliainen.

Lisätietoa: http://www.trafi.fi/ilmailu/matkustajalle/turvatarkastukset/nesteiden_kuljetus

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.