Todistajalle maksettava enimmäiskorvaus nousi

Tuomioistuimeen saapuvalle todistajalle valtion varoista maksettava enimmäiskorvaus taloudellisesta menetyksestä nousi syyskuun alusta 80 euroon vuorokaudelta. Aiemmin korvauksen yläraja on ollut 58,87 euroa.

Taloudellisena menetyksenä todistajalle korvataan ansio- tai muun tulon menettäminen, sijaiselle ja lastenhoitajalle suoritettu palkka sekä muu menetys, joka on aiheutunut tuomioistuimeen saapumisesta.

Säännökset siitä, mitä todistajalle korvataan taloudellisena menetyksenä, sisältyvät nyt todistelukustannuksia koskevaan lakiin, kun ne aiemmin olivat asetuksessa. Tarkemmat säännökset korvattavien todistelukustannusten arvioimisesta ja määristä sisältyvät uuteen asetukseen. Sekä lainmuutos että asetus tulivat voimaan 1. syyskuuta 2013.

Jos todistajalle aiheutuu taloudellista menetystä enemmän kuin mitä hänelle voidaan korvata valtion varoista, on todistajalla mahdollisuus saada lisäkorvaus siltä asianosaiselta, joka tuomitaan korvaamaan todistelukustannuksia valtiolle.

- Valtioneuvoston asetus valtion varoista maksettavista todistelukustannuksista 619/2013

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.