Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

EU-maiden asukkaille myönnettävään oikeusapuun laajennuksia

Oikeusapulakia on muutettu niin, että oikeusapua voivat Suomessa käsiteltävissä asioissaan saada henkilöt, joilla on koti- tai asuinpaikka EU-valtiossa tai Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa.

Tasavallan presidentti vahvisti muutoksen presidentin esittelyssä 19.11. tulemaan voimaan 30.11.2004.

Asiakirjat: HE 180/2004, Säädöskokoelma 972/2004.

Uudistus liittyy EU:n oikeusapudirektiivin täytäntöönpanoon. Oikeusavun saajien piiri ei käytännössä juuri laajene, sillä toisen EU-maan kansalainen voi jo nyt saada Suomessa oikeusapua.

Uutta on, että oikeusavun hakijalle annetaan mahdollisuus osoittaa, että hän asuinvaltionsa korkeampien elinkustannusten vuoksi tarvitsee oikeusapua Suomessa, vaikka hän ei saisi sitä tulojensa ja varallisuutensa perusteella.

Ulosottomaksuihin ja -kuluihin liittyvä oikeusapu laajenee. Pääasian käsittelyssä myönnetty oikeusapu vapauttaa ulosoton hakijan ulosottomaksusta myös silloin, kun ulosottoa haetaan myöhemmin uudelleen tuloksettoman ulosottoyrityksen jälkeen.

Toisessa EU-valtiossa myönnetty oikeusapu tuottaa myös Suomessa vapautuksen ulosottomaksuista ja -kuluista, jos kyseisessä asiassa toisessa jäsenvaltiossa annettu tuomio pannaan täytäntöön Suomessa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.