Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

EU:n kansalaisaloite nyt mahdollista

Eurooppalaisen kansalaisaloitteen tekeminen tuli mahdolliseksi huhtikuun 2012 alusta lähtien. Sen avulla EU-kansalaiset voivat pyytää Euroopan komissiota tekemään säädösehdotuksen alalla, jolla komissiolla on toimivaltaa tehdä ehdotus.

EU-kansalaisaloitteen järjestämistä varten on perustettava kansalaistoimikunta. Aloitteen tekemiseen tarvitaan yhteensä vähintään miljoona EU-kansalaista vähintään seitsemästä EU-maasta.

Tuenilmauksia voi kerätä verkossa tai kirjallisina paperille. Verkossa tapahtuvaa keruuta varten on käytettävissä Euroopan komission tuottama ohjelmisto, mutta myös muun ohjelmiston käyttäminen on mahdollista.

Ennen kuin allekirjoitusten keruu verkossa aloitetaan, asianomaisen jäsenvaltion toimivaltaiselta viranomaiselta on pyydettävä todistus käytettävän verkkojärjestelmän teknisistä ominaisuuksista ja turvaominaisuuksista. Jos verkossa kerätyt tiedot säilytetään Suomessa, toimivaltaisena viranomaisena on Viestintävirasto. Väestörekisterikeskus tarkastaa kerätyt allekirjoitukset ja vahvistaa niiden määrän Suomen osalta.

Suomessa otettiin maaliskuussa 2012 käyttöön myös uusi valtiollinen kansalaisaloite, joka antaa kansalaisille mahdollisuuden saada aloitteensa eduskunnan käsiteltäväksi. Vähintään 50 000 äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.