Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Uusi valmiuslaki tuli voimaan maaliskuun alusta

Vakavia kriisitilanteita koskeva valmiuslaki on uudistettu. Viranomaisten toimivaltuuksia täsmentävä uusi laki tuli voimaan 1. maaliskuuta 2012.

Valmiuslailla pyritään varmistamaan väestön turvallisuus ja elinmahdollisuudet sekä yhteiskunnan toimivuus poikkeusoloissa. Tässä tarkoituksessa siviiliviranomaisille annetaan lain nojalla lisätoimivaltuuksia. Aiempi valmiuslaki tuli voimaan 1991 eikä sitä ole koskaan jouduttu käytännössä soveltamaan.

Vakavien kriisitilanteiden laki

Valmiuslaki on tarkoitettu sovellettavaksi erityisen vakavissa, koko yhteiskuntaa koskettavissa kriisitilanteissa, jos tilanne ei ole hallittavissa viranomaisten tavallisten toimivaltuuksien avulla. Lain mukaan poikkeusoloja ovat
- Suomeen kohdistuva aseellinen tai siihen vakavuudeltaan rinnastettava hyökkäys ja sen välitön jälkitila,
- Suomeen kohdistuva huomattava aseellisen tai siihen vakavuudeltaan rinnastettavan hyökkäyksen uhka, jonka vaikutusten torjuminen vaatii valmiuslain mukaisten toimivaltuuksien välitöntä käyttöönottamista,
- väestön toimeentuloon tai maan talouselämän perusteisiin kohdistuva erityisen vakava tapahtuma tai uhka, jonka seurauksena yhteiskunnan toimivuudelle välttämättömät toiminnot olennaisesti vaarantuvat,
- erityisen vakava suuronnettomuus ja sen välitön jälkitila sekä
- vaikutuksiltaan erittäin vakavaa suuronnettomuutta vastaava, hyvin laajalle levinnyt tartuntatauti.

Uutta on, että myös hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti voi johtaa laissa olevien toimivaltuuksien käyttämiseen.

Eduskunta päättää viime kädessä valmiuslaissa säänneltävien valtuuksien käyttöönotosta kriisitilanteessa, kuten nykyisenkin lain mukaan. Asia tulee eduskunnan käsiteltäväksi valtioneuvoston antamalla asetuksella, jonka antamista edeltää tilanteen arviointi yhdessä tasavallan presidentin kanssa.

Viranomaisten toimivaltuudet poikkeusoloissa säilyivät pääosin ennallaan, mutta valtuussäännökset täsmentyivät monin tavoin. Uusi laki on aiempaa lakia laajempi ja yksityiskohtaisempi. Näin voidaan jo normaalioloissa tietää, millaisia viranomaisvaltuuksia poikkeusoloissa saatetaan joutua käyttämään.

Viranomaisten toimivaltuuksilla poikkeusoloissa pyritään esimerkiksi terveydenhuollon ja väestön toimeentulon turvaamiseen, väestönsuojelun toteuttamiseen sekä elinkeinoelämän näissä oloissa välttämättömien osien turvaamiseen.

- Valmiuslaki 1552/2011
- HE 3/2008

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.