Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Uusi perhevapaa mahdollista omaishoitoa varten

Työsopimuslain 4 lukuun on lisätty uusi 7 a §, jossa säädetään työstä poissaolosta perheenjäsenen hoitamiseksi. Laki tuli voimaan 1. huhtikuuta 2011.

Muutoksen taustalla on yli 120 kansanedustajan aikoinaan allekirjoittama lakialoite omaishoitajan hoitovapaasta.

Lisäyksen myötä työntekijöiden mahdollisuudet jäädä väliaikaisesti pois työstä perheenjäsenen hoitamiseksi paranevat.

Uusi säännös merkitsee uuden perhevapaan luomista sellaisia tilanteita varten, joissa työntekijän perheenjäsen tarvitsee apua joka¿päiväisissä toiminnoissa.

Vapaan käyttö perustuu työnantajan ja työntekijän keskinäiseen sopimukseen. Poissaolon ajalta työnantajalla ei ole palkanmaksuvelvollisuutta. Säännöksessä turvataan työntekijälle eräin edellytyksin mahdollisuus palata työhön kesken sovitun poissaoloajan. Lisäksi työntekijällä on oikeus palata ensisijaisesti entiseen työhönsä poissaolon jälkeen.

Koska aiemminkin työnantaja ja työntekijä ovat voineet sopia työnteon ja palkanmaksun väliaikaisesta keskeyttämisestä, merkitsee säännös pidemmälle menevää velvollisuutta työnantajalle. Täyttääkseen tämän velvollisuuden työnantajan on selvitettävä erilaiset vaihtoehdot töiden järjestämiseksi ja tarvittaessa selvitettävä työntekijälle, miksi työntekijän poissaolo ei ole järjestettävissä.

- Laki työsopimuslain muuttamisesta 197/2011
- HE 263/2010.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.