Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Sairaanhoitajille rajattu reseptinkirjoitusoikeus

Sairaanhoitajilla on jatkossa oikeus määrätä vastaanotollaan hoitamilleen potilaille rajatusti lääkettä apteekista. Edellytyksenä on palvelussuhde terveyskeskukseen, tarvittava lisäkoulutus ja vastaavan lääkärin antama kirjallinen määräys. Rajattu lääkkeenmäärääminen koskee vain tiettyihin tautitiloihin määrättäviä lääkkeitä.

Sairaanhoitajalla on oikeus määrätä tiettyjä, ennalta määriteltyjä rokotteita sekä reseptilääkkeitä, joiden käytöstä on jo pitkä kokemus. Sairaanhoitaja saa jatkaa lääkitystä esimerkiksi verenpainetaudin, tyypin kaksi diabeteksen ja astman hoitoon. Edellytyksenä on, että lääkäri on tehnyt taudinmäärityksen ja merkinnän hoitosuunnitelmaan lääkityksen jatkamisesta ja että potilaan sairaus ja lääkitys ovat vakaassa tilassa. Sairaanhoitajan vastaanotto on maksullinen terveyspalvelu.

Päivystystilanteissa sairaanhoitaja voi määrätä muutamia ennalta määriteltyjä lääkkeitä oirekuvan ja tekemänsä hoidontarpeen arvioinnin perusteella.

Sosiaali- ja terveydenhuollon lupa- ja valvontavirasto (Valvira) merkitsee tiedon sairaanhoitajan rajattua lääkkeenmääräämistä koskevasta erikoispätevyydestä terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin. Samalla Valvira tarkistaa edellytysten toteutumisen ja antaa yksilöintitunnuksen lääkkeen määräämiseen oikeutetuille. Ilman yksilöintitunnusta reseptilääkkeen määrääminen ei ole mahdollista.

Laajoissa epidemioissa voidaan valtioneuvoston asetuksella ottaa käyttöön sairaanhoitajan oikeus määrätä apteekista kyseisen tartuntataudin ehkäisyyn ja hoitoon käytettävää lääkettä. Oikeus olisi määräaikainen ja edellyttäisi lääkärin määräystä.

Optikot ja itsenäisenä ammatinharjoittajana toimivat suuhygienistit saavat oikeuden hankkia vastaanotollaan tarvitsemiaan lääkkeitä, esimerkiksi pintapuudutteita.

Asiaan liittyvät lait tulivat voimaan 1. heinäkuuta 2010.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.