Kuolinpesän osakkaiden henkilökohtaista velkavastuuta rajoitetaan

Perintölainsäädäntö muuttuu marraskuun 2004 alusta alkaen siten, että perilliset vastaavat vainajan veloista yleensä vain vainajalta jääneellä omaisuudella. Henkilökohtaiseen vastuuseen vainajan veloista voi joutua vain poikkeustapauksissa. Velkojan oikeus saada pesä virallisselvitykseen laajenee.

Uudistuksen jälkeen velkavastuun voi aiheuttaa perunkirjoituksen laiminlyöminen sekä tahallinen väärien tietojen antaminen tai tietojen salaaminen perunkirjoituksessa.

Näissäkään tapauksissa kuolinpesän osakas ei kuitenkaan joudu vastuuseen vainajan kaikista veloista, kuten nykyisin. Hänen vastuunsa rajoittuu velkojalle aiheutuneen vahingon määrään. Osakas voi kokonaan vapautua velkavastuusta osoittamalla, ettei hänen menettelynsä ole aiheuttanut velkojalle vahinkoa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.