Finlex.fi-sivuston kysely
Finlex.fi-sivustoa ollaan uudistamassa. Haluaisimme kuulla mielipiteesi siitä, mikä tällä hetkellä toimii hyvin ja mikä ei. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia.
Siirry kyselyyn: https://q.surveypal.com/Finlex.fi-kysely

Kiinteistöjen kirjaamisasiat hoidetaan nykyisin Maanmittauslaitoksessa

Kiinteistöjen kirjaamiseen liittyvät asiat siirtyivät vuoden 2010 alusta käräjäoikeuksilta Maanmittauslaitokselle. Lainhuudot ja kiinnitykset sekä kiinteistöihin liittyvien erityisten oikeuksien, esimerkiksi vuokra- tai käyttöoikeuden kirjaamiset käsitellään nyt maanmittaustoimistoissa.

Lainhuudolla tarkoitetaan kiinteistön omistusoikeuden kirjaamista lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Lainhuutoa on haettava viimeistään kuuden kuukauden kuluessa siitä päivästä, jona kaupanvahvistaja on vahvistanut kauppakirjan tai muun luovutuskirjan. Jos kiinteistöä aiotaan käyttää lainojen vakuutena, on kiinteistöön haettava kiinnitystä. Erityisiä oikeuksia ovat maanvuokraoikeuden lisäksi eräät muut kiinteistöön kohdistuvat oikeudet kuten metsänhakkuu- tai eläkeoikeus.

Kiinteistöjen kirjaamisasioiden keskittäminen Maanmittauslaitokseen vahvistaa sen asemaa kiinteistöasioissa. Palveluiden keskittäminen antaa Maanmittauslaitokselle mahdollisuuden kirjaamisasioiden käsittelyn, sähköisen kirjaamisjärjestelmän ja kiinteistötietojärjestelmän kehittämiseen.

Lisätietoa uudesta järjestelmästä verkkosivuilta http://www.kirjaamisasiat.fi/

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.